Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti, a o ljekovitim svojstvima bundeve se iznova priča, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih materija.
Iskoristite maksimalno bundevu ove jeseni i obogatite svoj organizam vitaminima A i C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, željezom, kalijumom, magnezijumom i fosforom.
Bundevu najčešće pripremamo u obliku potaža, variva, džemova i kolača, a u nastavku donosimo zanimljiv recept za zapečenu bundevu u kombinaciji slatkog, slanog i pikantnog.
Savršen je izbor za predjelo, užinu, a možda čak i prilog uz meso kao glavno jelo.
Recept
Sastojci:
1 kg bundeve
1,5 kašika maslinovog ulja
1 kašika meda
1 čen bijelog luka
1 svježa ljuta paprika
so
Priprema:
Bundevu isijecite na kriške. Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte kriške bundeve. U činiji pomiješajte maslinovo ulje, med i izgnječen čen bijelog luka. Prelijte dobijenom smjesom svaku krišku bundeve. Pecite bundevu oko 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni, a povremeno okrenite kriške na drugu stranu kako bi se ravnomjerno zapekle. Kad porumene i omekšaju, znaćete da su dobro pečene. Testirajte viljuškom da li su mekane. Servirajte na tanjire kriške bundeve, a zatim ih pospite solju, a po želji i isjeckenom svježom ljutom paprikom za one koji vole pikantno.