• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealne za jesenje vrijeme: Lazanje sa bundevom

Autor Dragana Božić

Fine, kremaste lazanje s bundevom u ovo jesenje vrijeme skroz su neodoljive.

 Lazanje sa bundevom Izvor: Shutterstock

Sastojci za 4 osobe:

Za salsu/umak:
500 g mljevene ćuretine
1 srednja muškatna bundeva
1 luk
2-4 češnja bijelog luka
malo celera
10 dkg pancete 
1-2 klinčića
1 konzerva pelata
2 vrećice parmezana

Za bešamel:
1/2 l mlijeka (možda malo više)
8-10 dkg maslaca
4 ravne žlice brašna
malo soli
malo naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Pripremite umak od mesa tako da na ugrijanom maslinovom ulju prepržite sitno sjeckani luk, češnjak, celer i pancetu narezanu na sitne kockice. Potom dodajte pureće mljeveno meso, posolite, popaprite i dinstajte dok meso ne počne ispuštati svoje sokove. Sada dodajte smiksane pelate, ½ dcl bijelog vina i klinčić. Pustite da se umak kuha na srednoj vatri. Neka fino krčka.

Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Bundevi ogulite koru, očistite je te je narežite na kockice veličine 2 cm. Kockice stavite u limeni pleh, poškropite maslinovim uljem i lagano posolite. Pecite na 200 stepeni barem 25 minuta. Bundeva je gotova kad postane zlatno narandžasta i lagano smeđkasta. Kad ju probate biće divno mekana i slatkasto-slana.

Pripremite bešamel umak tako da u dubljem loncu otopite maslac te na otopljen maslac stavite brašno i kratko popržite. Odmah na to dodajte mlijeko i miješajte metlicom kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte muškatnog oraščića i posolite. Kad se umak zgusnuo maknite ga s vatre. Ako vam je pregust dodajte još malo mlijeka.

Na dno posude/tepsije u kojoj ćete peći lazanje stavite malo maslinovog ulja i razmažite. Potom stavite malo umaka od mesa i prevucite preko dna. Tek sada stavljate prve listove tijesta tako da pokriju cijelo dno. Na njih stavljete umak od mesa, bešamel umak i dio bundeve i na kraju pospite parmezanom. Potom stavljate nove listove tijesta i ponavljate postupak. Zadnji vam moraju biti listovi tjestenine koje ćete dobro zaliti umakom od mesa i bešamelom tako da sve bude dobro pokriveno kako vam prvi listovi tjestenine ne bi bili tvrdi i žilavi. Za kraj sve to bogato pospite naribanim parmezanom. Stavite u rernu i neka se peče min. 30 min.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop