Napravite rolat od lisnatog tijesta koji može biti odlična večera ili predjelo ukoliko vam dolaze gosti.
Sa pire krompirom, šunkom i sirom biće pravi specijalitet za vaša nepca, a svi koji budu isprobali ovaj recept biće oduševljeni. Isprobajte i vi, jer ne oduzima mnogo vremena.
Sastojci:
4 srednja krompira
malo peršuna
60 g parmezana
so i biber po ukusu
1 list lisnatog tijesta
9 kriški šunke
100 g isjeckane mocarele
jaje za premazivanje
Priprema:
Krompir skuvajte, prohladite pa izgnječite kao za pire. Pomiješajte pire krompir sa peršunom, parmezanom, solju i biberom. Na pobrašnjenoj dasci za sječenje razvaljajte lisnato tijesto. Napunite oko ⅔ tijesta pire krompirom i izjednačite sloj kašikom. Na sloj krompira stavite isječenu šunku i isjeckan sir. Slobodne ivice tijesta premažite jajima, zarolajte i učvrstite obe ivice da potpuno prekriju fil. Stavite rolnu krompira u kalup za veknu, premažite ostatkom jajeta i zarežite nožem formirajući ukrštenu šaru. Pecite na 180°C 35 minuta.
(Stvar ukusa)