Nježno začinjeni i delikatno slatki, ovi mafini od bundeve su dobrodošla poslastica tokom jesenjeg jutra.
Da bi ste pokrenuli magiju, prije pravljenja ovih ukusnih kolačića neophodno je da pripremite šećernu bundevu, ali ne brinite, to nije ništa teško.
Jednostavno je ubacite cijelu u rernu i pustite da toplota učini svoje. Izvadite sjemenke, odvojite koru od mesa i usitnite. I to je to, spremni ste da pravite ove ukusne kolače.
Sastojci:
1 cijela (oko kilogram i po) šećerna bundeva
2 jajeta
2 šolje granuliranog šećera
1/2 šolje rastopljenog putera
1/2 šolje mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 kašika cimeta
Posip:
2/3 šolje šećera
1 kašika cimeta
Priprema:
Pecite šećernu bundevu na velikom plehu za pečenje na 250 stepeni dok ne omekša, oko 45 do 60 minuta.
Ohladite 15 minuta.
Otvorite bundevu, izvaditi meso iz kore, bacite sjemenke i izgnječite je.
Prebacite oko jednu i po šolju bundeve u veliku posudu, a ostalo iskoristite za nešto drugo.
Umutite jaja, šećer, puter, mlijeko i vanilin šećer. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.
Podijelite smesu u plehu za mafine obložene sa papirnim ulošcima.
Pomiješajte dodatni šećer i cimet i pospite po vrhu.
Pecite mafine na 180 stepeni C dok čačkalica umetnuta u centar kolača ne izađe čista, što je oko 22 minuta.
Ohladite u plehu pet minuta prije služenja.