Pronađite inspiraciju za neka od najljepših jela za Novu godinu.
Oova godina je iza ćoška i krajnje je vrijeme da osmislite šta će se naći na vašoj svečanoj trpezi. Postoje neka jela bez kojih ne mogu da zamisle slavlja, kao što su ruska, sarma ili podvarak, a mi vam predlažemo da ove godine za najluđu noć osmislite malo drugačiji meni.
Napravite ukusna i većinom jednostavna jela koja će se svima svidjeti, a i lijepo izgledaju, pa će ukrasiti svaku trpezu. U nastavku teksta pročitajte naše prijedloge za predjelo, glavno jelo i kolače.
PREDJELO
PUNJENI ŽU-ŽU
Sastojci:
900 g lisnatog tijesta
400 g krem sira
300 g šunke
300 g kiselih krastavaca
1 jaje
Priprema:
Lisnato tijesto isjecite na 2 dijela i baš tanko isjecite. U posudi pomiješajte rendanu šunku i krastavac, pa dodajte krem sir. Sve lijepo promiješajte. Pleh obložite pek papirom, pa stavite preko jednu polovinu lisnatog tijesta. Premažite dobijenim filom, pa preklopite drugom polovinom lisnatog tijesta. Isjecite sitne kockicie, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
KUGLICE OD SIRA SA SLANINOM
Sastojci:
300 g krem sira
250 g feta sira
slanina
duvan čvarci
grisine
Priprema:
Izdrobite fetu, pa dodajte krem sir i sjedinite. Ostavite kratko u frižideru, a za to vrijeme slaninu sitno isjeckajte i propržite da bude hrskava. Uvaljajte kuglice u slaninu i čvarke, pa umetnite grisine u njih.
SVEČANA PITA SA PEČURKAMA
Sastojci:
300 g brašna
150 g putera
1 jaje
40 ml vode
2 crna luka
300 g pilećeg filea
300 g pečuraka
200 g tvrdog sira
300 ml pavlake za kuvanje
1/2 kašičice bosiljka
6-8 čeri paradajza
Priprema:
Meso obarite i isjecite na kockice. Margarin držite u zamrzivaču, pa kada se zaledi, uvaljajte u brašno i izrendajte. Dodajte jaje, vodu i posolite. Umijesite mekano tijesto. Luk isjecite na rebarca, pa propržite i izvadite iz tiganja. Zatim u istom tiganju propržite i krupnije isjeckane prečurke (4 ispržite cele). Posudu obložite pek papirom, pa stavite tijesto. Rasporedite ga i po ivicama, pa viljuškom pritisnite ivice. Pomiješajte meso, sa procijeđenim lukom i rendanim sirom (malo ostavite sa strane). Preko tijesta sipajte fil sa mesom i sirom, a preko pečurke. Cijele pečurke ostavite za dekoraciju. Zatim pospite sir koji ste odvojili. U pavlaku za kuvanje stavite bosiljak i promiješajte, pa prelijte pitu. Dekorišite sa ijelim pečurkama i čeri paradajzom koji ste isjekli na polutke. Pokrijte folijom, napravite malu rupu i pecite na 180°C oko 45 minuta.
NOVOGODIŠNJA PILEĆA SALATA
Sastojci:
300 g pilećeg filea
5 kuvanih krompira
4 jajeta
3 svježeg krastavca
50 g oraha
majonez
grašak
nar
sir
Priprema:
Krompir i jaja izrendajte. Meso iscjepkajte na tanke trake, a krastavac isjecite na tanke trake. Veliki pleh obložite providnom folijom i stavite krompir. Lijepo utapkajte, pa premažite majonezom. Preko stavite piletinu, zatim majonez, krastavac, majonez, pa kuvana jaja, majonez i pobacajte orahe preko. Izvadite sa sve folijom i urolajte. Stavite u frižider na sat vremena. Premažite majonezom, pa stavite 3 trake sa razmakom. Na ivicu svake trake poređajte nar, pa ih skinite. Dekorišite praznine graškom i sirom. Jedan red grašak jedan red sir.
GLAVNO JELO
PEČENJE
Sastojci:
5 kg svinjskog buta
300 g soli
1 glavica bijelog luka
100 g ruzmarina
1 l vode
Priprema:
Meso lijepo operite i dobro utrljajte so i skinite kožicu sa nogice. Ostavite tako da stoji nekih 2 sata. Cijelu glavicu bijelog luka samo prepolovite, a zatim stavite u pleh, sipajte vodu i dodajte ruzmarin. Stavite u pleh neku rešetku, kako bi meso bilo malo odignuto. Preko rešetke stavite meso, na nekoliko mjesta nožem rasijecite i stavite da se peče na 180°C. Pecite sat vremena, pa izvadite i premažite sa masnoćom od mesa. Vratite na još sat vremena, pa opet izvadite, premažite, zasjecite na još par mjesta, okrenite i premažite. Vratite u rernu na još 30 minuta. Opet izvadite, okrenite, premažite i vratite na još 30 minuta.
PEČENJE OD BIJELOG MESA
Sastojci:
mladi luk
600 g mljevenog pilećeg mesa
250 g sira
2 jajeta
3 kašike prezli
2 kašike parmezana
začinska paprika, so, biber
Priprema:
U mljeveno meso dodajte sjeckani mladi luk, jaja, sir, prezle, so i parmezan i sve dobro sjedinite. Zatim na pek papir stavite meso i napravite oblik hljeba. Premažite sa maslinovim ulje, lijepo nauljite. Pomiješajte biber i začinsku papriku i pospite po mesu. Dobro zatvorite pek papir i stavite u tepsiju koju ste obložili alu folijom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta.
PEČENI KROMPIR
Sastojci:
krompir
svjež ruzmarin
maslinovo ulje
bijeli luk
sirće
Priprema:
Stavite cijeli krompir koji ste oljuštili u ključalu vodu i ostavite 10 minuta. Procijedite ga, pa malo protresite cjediljku. Pleh nauljite maslinovim uljem ili premažite puterom. Maslinovo ulje će pomoći da korica bude zlatna i hraskava, a puter će je učiniti nešto debljom i slađom, ali jednako hrskavom. Kada nauljite pleh sipajte krompir i dobro začinite. Pecite na 190°C oko pola sata. Izvadite iz rerne stavite začine i bijeli luk, pa vratite da se peče još nekih 25-30 minuta.
ŠARENO POVRĆE
Sastojci:
4 krompira
3 šargarepe
1 ljubičasti luk
1 paprika
1 tikvica
5 paradajza
3 kašike ulja
Priprema:
Krompir, šargarepu, luk, papriku i tikvicu isjecite, pa stavite u posudu. Zatim ulje posolite, pobiberite i sipajte bijeli luk u prahu. Prelijte povrće i dobro promiješajte. Rasporedite po plehu koji ste obložili pek papirom. Pecite na 225°C oko 20 minuta, pa dodajte isjeckani paradajz i pecite još 5 minuta.
ŠOPSKA SALATA
Sastojci:
krastavac
paradajz
paprika
staroplaninski sir (može po želji)
crni luk
Priprema:
Isjeckajte povrće na kockice, pomiješajte, pa posolite i prelijte ulje. Pospite rendanim bijelim sirom, a ako želite možete i malo sirćeta da sipate.
BELOLUČANE PAPRIKE
Sastojci:
10 crvenih mesnatih paprika
3 čena bijelog luka
so, peršun
ulje
sirće po ukusu
Priprema:
Paprike oprati i ispeći ili koristiti već pečene paprike iz zamrzivača. Ako ih pečete, ostavite malo da odstoje pa oljuštite. stavite u činiju, posolite po ukusu, prelijte sirćetom i uljem i dodajte sjeckan bijeli luk i peršun. Ostaviti ih damalo odstoje prije služenja.
DESERTI
ČOKOLADNI SPARTAK
Sastojci:
Za koru:
350 g brašna
150 g šećera
30 g kakaoa
2 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za peciva
70 g meda
100 g putera
Za fil:
600 ml mlijeka
130 g šećera
200 g putera
2 jajeta
10 g vanilin šećera
30 g skroba
100 g mljevenih oraha
Za glazuru:
50 g maslaca
100 g šećera
50 ml mlijeka
30 g kakaoa
Priprema:
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješajte. Puter, med i šećer istopite na pari, pa dodajte jaja i umutite. Zatim sipajte i sodu, pa promiješajte i sklonite sa vatre. Dodajte u brašno. Lijepo sjedinite varjačom i stavite u frižider na 20 minuta. Podijelite na 7 dijelova i svaki razvucite u tanak pravougaonik i izbockajte viljuškom. Pecite u plehu obloženom pek papirom na 170°C oko 7 minuta. Mlijeko i skrob pomiješajte, pa stavite da se kuva. Šećer, vanilin šećer i jaja umutite, pa dodajte u provrelo mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne, pa ohladite u frižideru. Umutite fil, pa dodajte umućeni puter i sjedinite mikserom. Ređajte koru, tanak sloja fila, malo mljevenih oraha i tako dok ne utrošite sastojke. Pomiješajte šećer, mlijeko i kakao i kuvajte, uz miješanje, dok se sve ne sjedini. U vrelu glazuru dodajte puter i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko kolača.
INDIJANERI
Sastojci:
Za mini biskvit:
75 g putera, hladnog
30 g šećera u prahu
1/4 kašičice soli
100 g brašna
2 kašike mlijeka, hladnog
Za fil:
3 bjelanca
175 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
250 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
U blenderu sjedinite puter, šećer u prahu i brašno. Kada dobijete mrvičastu smjesu dodajte mlijeko i umesite tijesto. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto i čašom ili napravite krugove prečnika 5 cm. Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 12-14 minuta. Ostavite da se potpuno da se ohlade. Pomiješajte bjelanca i šećer i kuvajte kratko na pari samo da se šećer malo istopi. Sklonite, pa umutite u čvrst šne. Sipajte u šprica za kolače i sipajte preko mini biskvita. Sipajte u visinu. Zamrsnite na minimim 2 sata. Otopite čokoladu sa uljem, ako je potrebno dodajte još malo ulja. Bitno je da bude glatka smjesa. Poređajte kolače na rešetku i prelijte otopljenom čokoladom. A možete i da umočite kolač i čokoladu. Ostavite u frižideru da se stegne.
SNJEŽNA BIJELA TORTA
Sastojci:
6 jaja
190 g šećera
10 g vanilin šećera
200 ml mlijeka
20 g brašna
prstohvat soli
40 g šećera u prahu
sok od 1/2 limuna
80 g brašna
100 g putera, sobne temperature
80 g rendane bijele čokolade
rendani kokos
Priprema:
Odvojite bjelanca i žumanjca. Umutite žumanjca sa šećerom (150 g) i vanilin šećerom. Sipajte mlijeko i brašno i dobro sjedinite. Kuvajte na umjerenoj temperaturi, uz konstantno miješanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Bjelanca umutite sa prstohvatom soli i limunovim sokom. Postepeno dodajte šećer (40 g) i šećer u prahu. Umutite u čvrst šne. Dodajte brašno (80 g). Kalup malo nauljite i stavite pek papir. Obložite papirom i ivice, pa sipajte smjesu. Drvenim štapićem za ražnjić malo promiješajte da se smjesa izjedanači. Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 35-40 minuta. Isjecite vrh da je malo poravnate, pa presijecite koru na pola. Puter umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom. Sipajte u špric za kolače. Kružnim pokretima rasporedite fil po kori. Stavite drugu koru preko, pa je premažite ostatkom fila. Premažite i ivice torte. Vrh torte ukrasite rendanom bijelom čokoladom, a ivice obložite kokosom.
(Stvar ukusa)