Ovog puta vam donosimo recept za tortu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Nakon Nikolininog preukusnog tarta, u MONDO kuhinji ovog puta rukave je zasukala naša Dragana i napravila tortu koja je nestala u svega nekoliko minuta. Ova torta idealna je za sve prilike, a djeca je prosto obožavaju!
Evo kako se pravi:
SASTOJCI:
za biskvit:
6 bjelanjaka
4 kašike brašna
4 kašike šećera
150 grama lješnjaka
eurokrem
za kremu:
1 l mlijeka
8 kašika gustina
6 žumanjaka
7 kašika šećera
1 puding od vanilije
200 gr margarina za kreme
3 vanilija šećera
100 gr čokolade za kuhanje
dodatno:
petit keksi
150 ml vrhnja za šlag
za ganache kremu:
100 g čokolade za kuhanje
100 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Bjelanjke umutiti sa šećerom i lagano kašikom ili žicom umiješati brašno. Kalup za torte (26-28 cm) obložiti papirom za pečenje i posuti sa kratko popečenim istucanim lješnjacima.
Smjesu za biskvit rasporediti preko lješnjaka i peći na 180ºC 15 minuta. Kada je gotovo, smjesu ostavite malo da se ohladi, pa kada je moguće odlijepite od papira za pečenje i okrenite, tako da su sada lješnjaci sa gornje strane. Preko lješnjaka premazati eurokrem i poslagati petit kekse koje prethodno namočite u mlijeko.
Od svih navedenih sastojaka skuhati kremu, tako što ćete umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Puding i gustin umutite u malo mlijeka koje ste odvojili od litre i dodajte u umućena jaja. Ostatak mlijeka stavite da kuha pa kad zavrije dodajte umućena jaja sa pudingom i gustinom. Miješajte bez prestanka dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješati margarin. Potom smjesu podijeliti na dva jednaka dijela I u jedan dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Preko keksa premazati bijelu kremu, a zatim tamnu kremu.
Na kraju umutiti 150ml slatkog vrhnja za šlag i premazati preko kreme.
Ukoliko želite, tortu možete preliti ganache kremom 100 ml vrhnja za šlag i 100 g čokolade za kuhanje koje zajedno rastopite.
Tortu ukrasite po želji i ostavite da se hladi, najbolje preko noći.
Prijatno!