• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etno pica iz MONDO kuhinje: Brzo se sprema, još brže nestaje s tanjira! (FOTO, VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Za najbolju picu koju ste ikada probali najvažnije je domaće tijesto, pravljeno po tradicionalnom italijanskom receptu.

 Recept za tradicionalnu italijansku etno picu  Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dolaskom hladnijih dana zagrijali smo peć u MONDO kuhinji i izazvali članove naše ekipe da nam pokažu svoje kulinarsko umijeće.

Prvi je izazov prihvatio kolega Slaven Petković, koji je prešao s druge strane kamere i napravio nam etno picu, kojoj je uspjelo nemoguće - dok smo jeli, u redakciji je vladala tišina (što se skoro nikad ne događa!).

Pogledajte!

A ako i vi želite da ućutkate ukućane ili prijatelje - evo recepta:

Sastojci

TIJESTO:

-  500 gr brašna
-  Kesica kvasca (7 gr)
-  dvije kašike soli
- 330 ml mlake vode

PICA SOS:

- 1l pasiranog paradajza
- Malo peršuna
- Kašičica soli
- Tri češnja bijelog luka

PREKO PICE STAVLJAMO:

- Sos koji smo napravili

- 200 gr pršuta

- 200 gr mocarele

- 100 gr sjeckanog pršuta (ili slanine)

- čeri paradajz po želji

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Priprema:

U veliku zdjelu dodamo brašno i so, pomiješamo sastojke. U čašu mlake vode dodamo kvasac koji dobro zamiješamo da se rastopi i ostavimo da ostoji 5 minuta (time aktiviramo kvasac). Nakon toga dodamo rastvoren kvasac u zdjelu sa brašnom. Miješamo dok se ne formira tijesto.

Na radnu površinu pospemo malo brašna i tijesto iz zdjele prebacimo na sto. Mijesimo dobro i polako 5 do 10 minuta. Tijesto podijelimo na tri dijela u loptice i prekrijemo krpom da naraste, minimalno sat i po vremena (za savršeno tijesto potrebno je da odstoji dva sata).

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

U međuvremenu, dok tijesto nadolazi pravimo naš savršen sos - u šerpu dodamo pasirani paradajz, peršun, so i sitno isjeckani bijeli luk da se prokrčkaju 5-10 minuta zavisno od željene gustine sosa (kraće kuvanje - rjeđi sos).

Razvučemo tijesto, a onda dodajemo sve sastojke. Tijesto prebaciti u nauljenu tepsiju, dodati prvo pica sos, zatim pršut, mocarelu, posuti sjeckanim pršutom i dodati čeri paradajz koji smo isjekli na pola.

Peći na maksimalnoj temperaturi (oko 275 stepeni celzijusa) 10 minuta.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Uživajte!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop