Za najbolju picu koju ste ikada probali najvažnije je domaće tijesto, pravljeno po tradicionalnom italijanskom receptu.
Dolaskom hladnijih dana zagrijali smo peć u MONDO kuhinji i izazvali članove naše ekipe da nam pokažu svoje kulinarsko umijeće.
Prvi je izazov prihvatio kolega Slaven Petković, koji je prešao s druge strane kamere i napravio nam etno picu, kojoj je uspjelo nemoguće - dok smo jeli, u redakciji je vladala tišina (što se skoro nikad ne događa!).
Pogledajte!
A ako i vi želite da ućutkate ukućane ili prijatelje - evo recepta:
Sastojci
TIJESTO:
- 500 gr brašna
- Kesica kvasca (7 gr)
- dvije kašike soli
- 330 ml mlake vode
PICA SOS:
- 1l pasiranog paradajza
- Malo peršuna
- Kašičica soli
- Tri češnja bijelog luka
PREKO PICE STAVLJAMO:
- Sos koji smo napravili
- 200 gr pršuta
- 200 gr mocarele
- 100 gr sjeckanog pršuta (ili slanine)
- čeri paradajz po želji
Izvor: Slaven Petković, mondo.ba
Priprema:
U veliku zdjelu dodamo brašno i so, pomiješamo sastojke. U čašu mlake vode dodamo kvasac koji dobro zamiješamo da se rastopi i ostavimo da ostoji 5 minuta (time aktiviramo kvasac). Nakon toga dodamo rastvoren kvasac u zdjelu sa brašnom. Miješamo dok se ne formira tijesto.
Na radnu površinu pospemo malo brašna i tijesto iz zdjele prebacimo na sto. Mijesimo dobro i polako 5 do 10 minuta. Tijesto podijelimo na tri dijela u loptice i prekrijemo krpom da naraste, minimalno sat i po vremena (za savršeno tijesto potrebno je da odstoji dva sata).
Izvor: Slaven Petković, mondo.baU međuvremenu, dok tijesto nadolazi pravimo naš savršen sos - u šerpu dodamo pasirani paradajz, peršun, so i sitno isjeckani bijeli luk da se prokrčkaju 5-10 minuta zavisno od željene gustine sosa (kraće kuvanje - rjeđi sos).
Razvučemo tijesto, a onda dodajemo sve sastojke. Tijesto prebaciti u nauljenu tepsiju, dodati prvo pica sos, zatim pršut, mocarelu, posuti sjeckanim pršutom i dodati čeri paradajz koji smo isjekli na pola.
Peći na maksimalnoj temperaturi (oko 275 stepeni celzijusa) 10 minuta.
Izvor: Slaven Petković, mondo.baUživajte!
(MONDO)