Kuhinja

Zapečene ćufte u paradajz sosu, prste da poližeš

Autor Dragana Božić

Mljeveno meso je magična namirnica jer od njega možete da napravite mali milion jela. Probajte ove ćufte jer su izdašne i preukusne.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

mljeveno meso 750 g
crni luk - 2 glavice
bijeli luk - 3 čena
suvi peršun - 1 kašičica
suvi biljni začin - 1 kašika
biber - 1 kašičica
jaja - 2 komada
stari hljeb - 4 veće kriške
ulje po potrebi

ZA SOS
sok od paradajza - 0,5 l
šećer - 1/2 kašičice
so po ukusu
brašno - 2 kašike
ulje - 50 ml
origano -1 kašičica

Kako pripremiti:

Hljeb dobro natopite u vodi, ocijedite ga i prstima usitnite u dublju činiju. Dodajte ostale sastojke za ćufte i rukom dobro izmješajte. Od pripremljene smjese pravite kuglice veličine većeg oraha i ređajte ih jednu do druge u vatrostalnu činiju.

Prelijte ih uljem i pecite na 220 stepeni dok ne poprime braonkastu boju.

U posebnoj posudi napravite zapršku s malo ulja ili svinjske masti, pa u nju lagano sipajte sok od paradajza stalno miješajući. Dodajte šećer, origano i po ukusu posolite. Kuvajte nekoliko minuta, pa vrelim sosom prelijte ćufte.