Koja su najbolja i najgora ulja za prženje hrane i na koji sastojak treba da obratite pažnju?
Svi znaju da maslinovo ulje ne treba zagrijavati na visokim temperaturama jer gubi sva svoja korisna svojstva, a može i da bude štetno, a šta je sa drugima? Koja su to najgora, a koja najbolja za upotrebu kada, recimo, pržimo hranu?
Nutricionisti ističu da ova, naizgled bezopasna namirnica, može da sadrži brojne toksične supstance koje se aktiviraju pri zagrijavanju. Kada uđu u ljudsko tijelo, ovi sastojci uzrokuju razne zapaljenske procese. Saznajte koje vrste biljnih ulja predstavljaju prijetnju za tijelo i zdravlje.
Najgore i najbolje
Po riječima stručnjaka, najbezbjednije i najkorisnije ulje je maslinovo. Istina, ono nije jeftino, ali važno je da znate da sadrži veliki broj supstanci koje su korisne za krvne sudove i srce. Njegov nedostatak jeste što ne smije da se zagrijava na visokim temperaturama. S druge strane, u odnosu na maslinovo, u uljima kao što su kukuruzno i suncokretovo, ima daleko više kiselina koje su toksične za tijelo. Zato ljekari ne preporučuju se u njima prži hrana.
Ipak, postoji alternativa koja je mnogo bolja, a to je visoko oleinsko suncokretovo ulje.
"U njemu se nalaze omega 6 kiseline koje su zamijenjene oleinskom i čiji sadržaj u nekim varijantama dostiže 80 odsto. Ovaj procenat je čak nešto viši nego u maslinovom ulju", objasni je ruski dijetolog Mihail Ginzburg.
Stručnjak je preporučio da pri odabiru ulja za jelo i prženje obratite pažnju na sadržaj oleinske kiseline u namirnici. Što je više ima - to je bolje po organizam!
(MONDO)