Kuhinja

Recept za legendarnu poparu - da li je bolja s vodom ili mlijekom?

Autor Željko Svitlica

Popara je super način da iskorsitite bajat hleb, a od vašeg ukusa zavisi kako ćete je napraviti.

Izvor: Stvar ukusa

Popara je odličan način da se upotrijebi hljeb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv, a istovremeno i da se podsjetite ukusa djetinjstva. Ovo jednostavno jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u zapadnoj Srbiji jede sa kajmakom i mlijekom, u drugim našim krajevima pravi se sa vodom i sirom.

Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porijekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno. Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa.

POPARA SA VODOM I SIROM

Sastojci:

2-3 kriške bajatog hljeba
1 kašičica maslaca
oko 1 šolja vode
sir

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugrije. Zatim dodajte maslac. Prije nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hljeba koji ste iscjepkali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promiješajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.