Troslojni kolač sa dva osvježavajuća fila vole i mlađi i stariji. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu!
Kada ste u dilemi koji kolač da spremite, a da pritom ne razmišljate da li bi se svidio svima, ovo je pravi recept za vas. Na kakao koru ređaju se dva fila - tope se u ustima sa svakim zalogajem. Troslojni kolač kombinacija je ukusa koji podjednako vole i mlađi i stariji. Odlično ide i uz popodnevnu kafu.
Sastojci:
Za koru:
3 jaja
prstohvat soli
90 g šećera
90 g brašna
30 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
30 ml ulja
2 kašike vode
Za drugi sloj :
5 žumanjaca
prstohvat soli
kašićica vanilin šećera
100 g šećera
45 g kukuruznog skroba
450 ml mlijeka
200 g putera
Za treći sloj:
5 bjelanaca
200 g šećera
Još:
50 g čokoladnih komadića
Priprema:
Počnite sa pripremom drugog sloja tako što ćete u posudu dodati žumanjca, so, vanilin šećer, bijeli šećer i kukuruzni skrob, pa umutiti žicom. Postepeno dodajte mlijeko i mutite. Prespite smjesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Potom prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu dodajte jaja, prstohvat soli i šećer pa umutite fil. U odvojenoj posudi promiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa prosijane postepeno dodajte u fil. Umutite žicom, pa dodajte ulje i vodu. Dobro sjedinite sastojke, pa izlijte kakao fil u pleh sa pokretnom ivicom obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Završite pripremu drugog sloja tako što ćete omekšali puter umutiti, pa postepeno dodati u ohlađenu smjesu sa skrobom. Dobro umutite. Skinite pokretnu ivicu i pek papir sa kore i stavite je u pravougaoni kalup za tortu. Preko kore nanesite i poravnajte fil. U odvojenoj posudi pomiješajte belanca i šećer, pa na pari mutite dok se šećer ne otopi, nakon toga miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Nanesite preko drugog sloja. Poravnajte i ostavite u frižideru na 2 sata da se stegne. Po želji, dodajte čokoladne komadiće po vrhu.
(Stvar ukusa)