Za savršeno mekana kuvana jaja primijenite jednu od dvije tehnike sa kojima nema nikad greške.
Vjerovatno vam se više puta desilo da vam ne uspiju "iz prve" meko kuvana jaja. Kod meko kuvanih jaja, bjelance se pretvara u čvrsto stanje, dok žumanjce ostaje u tečnom. Iako kuvanje jaja djeluje kao lak posao, jedan minut može napraviti razliku i učiniti da vaše meko kuvano jaje ne ispadne onako kako ste željeli.
Da se to ne bi ponavljalo, potrebno je da primijenite jednu od 2 tehnike.
Napomena: Prije kuvanja, potrebno je da jaja budu na sobnoj temperaturi.
Tehnika A
Ova tehnika traje od 5 do 7 minuta. Potrebno je da stavite šerpu vode i sačekate da provri. Nakon toga, polako stavite jaja u vodu, pa kada ponovo voda provri, smanjite na laganu temperaturu. Ostavite da se jaja kuvaju 3-4 minuta, pa ih izvadite šupljikavom kašikom. Jaja stavite u cjediljku, pa pod mlaz hladne vode. Nakon toga, služite.
Tehnika B
Ova tehnika traje od 3 do 5 minuta. Stavite jaja u šerpu, pa prelijte vodom. Kada voda provri, smanjite temperaturu na laganu vatru i kuvajte još 1 minut. Izvadite ih šupljikavom kašikom, pa i njih stavite pod mlaz hladne vode. Nakon toga možete ih konzumirati.
(Stvar ukusa)