• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSAM SAVJETA ZA NAJMEKŠU PROJU: Dodajte dva tajna sastojka za najbolji ukus

Autor Dragana Božić

Proja će vam uvijek ispasti meka kao duša ako se pridržavate ovih savjeta i ubacite dva tajna sastojka.

 Osam-saveta-za-najmeksu-proju_1560990926.jpeg Izvor: Shutterstock

Proja je klasik naših trpeza. Spremale su je naše bake, a i dan-danas je mnogima omiljena. Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća, pa se spremala često i u ratnim vremenima i periodima oskudice. Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje. Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati svježa.

Otkrivamo vam osam savjeta za najmekšu, najvazdušastiju proju koja se ne mrvi.

1. Koristite grubo mljeveno kukuruzno brašno
Osnova svake proje jeste kukuruzno brašno. Za još bolji ukus, potražite grubo mljeveno kukuruzno brašno jer ono sadrži klicu i ljusku, pa ćete dobiti ukus nalik mekanom hljebu od cijelog zrna. Ali, ukoliko pravite proju sa grublje mljevenim kukuruznim brašnom, trebalo bi uvijek da je stavljate u frižider i zamrzivač.

2. Koristite bijelo kukuruzno brašno
Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to je ipak greška koja može uticati na ukus. Bijelo kukuruzno brašno pravi se od istih dijelova biljke kao i žuto, ali ima finiji i suptilniji ukus.

3. Dodajte cijela zrna kukuruza
Poboljšajte ukus i teksturu proje tako što ćete dodati cijela zrna kukuruza. Za početak možete dodati pola šolje kukuruza.

4. Obavezno dodajte pšenično brašno
Važno je da pored kukuruznog uvijek koristite i pšenično brašno u preporučenim količinama. Pšenično brašno je vrlo važno vezivo, a ukoliko ga ne dodajete ili koristite male količine rizikujete da vam se proja mrvi i bude suvlja.

5. Dodajte pavlaku
Sljedeći put kad budete pravili proju obavezno dodajte i pavlaku. Pavlaka sadrži mliječne kiseline koje omekšavaju proju. Tekstura će biti mnogo bolja i mekša jer pavlaka omogućava "povezivanje" svih sastojaka. Da biste ublažili kiselkast ukus, možete dodati i malo vanile u prahu.

6. Ubacite malo majoneza za mekšu teksturu
Dodavanje ulja ili druge masti ključno je kako se proja ne bi mrvila. Mast zadržava vlažnost u proji čineći je mekom. Možete staviti komadić putera na vrh proje kad je izvadite iz rerne. Drugi trik sastojak, pored pavlake, jeste majonez. Majonez je kombinacija ulja, žumanjca i šećera koja će omekšati proju i omogućiti joj da ostane meka duže vrijeme.

7. Ostavite proju da odstoji prije pečenja
Prije nego što ispečete proju, obavezno je ostavite da odstoji bar 10 minuta. Za to vrijeme će se gluten u brašnu "opustiti", što će učiniti proju još mekšom. Još jedan koristan savjet jeste da pomiješate kukuruzno brašno i jogurt (ili pavlaku) nekoliko sati prije spremanja, kako bi zrna omekšala.

8. Ne sijecite proju dok je vruća
Posljednji, ali veoma važan korak jeste rezanje proje. Koliko god bili gladni, izbjegnite rezanje čim izvadite proju iz rerne. Ostavite da odstoji bar 15 minuta jer u proji još uvijek ima pare od toplote. Ukoliko je odmah isječete, ona će nestati, a proja biti suva. Ovo je posebno važno za središnji dio koji se posljednji ispeče.

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop