Krompir čorba sa slaninom i sirom savršena je za hladne novembarske dane. Možete je jesti i kao samostalan obrok.
Vrlo je zasitna, a ako se izuzme kuvanje krompira, ne treba vam puno vremena da je napravite. Dodaje se pržena, hrskava slanina za još bolji ukus. U recept za krompir čorbu koju danas predlažemo idu pavlaka i čedar sir. Sigurni smo da će vam biti favorit ove zime.
Sastojci:
12 šnjita slanine
2/3 šolje putera
2/3 šolje brašna
7 šolja mlijeka
4 veća krompira
1 struk mladog luka
1 + 1/4 šolje čedar sira
1 šolja kisele pavlake
1 kašičica soli
1 kašičica crnog bibera
Recept za krompir čorbu sa slaninom i sirom:
Operite dobro krompir, pa ga kuvajte oko 40 minuta sa ljuskom na srednjoj temperaturi. Kada se malo prohladi ogulite ga i isjeckajte. U šerpu ubacite puter, pa otopite na srednje jakoj vatri. Postepeno dodajte brašno, miješajući sve vrijeme. Isto to učinite i sa mlijekom - dodajte ga postepeno, neprekidno miješajući. Kada se sastojci sjedine i dobijete finu strukturu, dodajte krompir. Ostavite krompir čorbu da se krčka nekoliko minuta.
Slaninu propržite u odvojenom tiganju na srednjoj temperaturi, sa obje strane, 8-10 minuta, dok ne postane hrskava. Ostavite da se višak masti ocijedi na ubrusu. Najprije gnječilicom ispasirajte krompir u šerpi, ubacite isjeckan mladi luk, ohlađenu i isjeckanu slaninu, čedar sir, pavlaku. Dobro promiješajte sve sastojke u krompir čorbi, pa dodajte so i biber. Po želji, pospite krompir čorbu izrendanim čedar sirom, mladim lukom i slaninom.
(Stvar ukusa/MONDO)