Buhtle su pecivo na kojem su odrasle mnoge generacije, a ovaj recept je jedan od najboljih do sada
Ovo je malo modifikovan recept, jer se u tijesto za buhtle dodaje i kora narandže i limuna, kao i vanilin šećer koji će učiniti ovo pecivo nevjerovatno mirisnim. Takođe, u tijesto se dodaje i sirće koje će učiniti da ono brže i bolje nadođe. To je trik iskusnih domaćica.
Sastojci:
500 ml mlakog mlijeka
1 kesica suvog kvasca
3 kašike šećera
2 jajeta
100 ml ulja
2 kesice vanilin šećera
1 kg brašna
1 kašičica sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
125 g putera
1 limun ili narandža
Još:
džem po želji
šećer u prahu
Recept za mekane buhtle punjene džemom:
U mlako mlijeko dodajte šećer i kašiku brašna, pa lijepo promješajte i ostavite 10 minuta da se aktivira. Kada se aktivira dodajte umućena jaja, prašak za pecivo, puter koji ste istopili, sirće, so, pa postepeno sipajte prosijano brašno. Kratko mijesite tijesto, pa sipajte ulje, vanilin šećer, kao i rendanu koru limuna ili narandže i malo soka od voća koje ste izabrali.
Zatim umjesite mekano tijesto i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih pola sata, pa premijesite i ostavite da odstoji još pola sata. Tijesto opet kratko premjesite, pa podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki razvucite, pa isijecite kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite džem po želji, pa zatvorite tijesto tako što ćete podići ivice ka gore i oblikujte lopticu (buhtlu).
Pazite da džem ne iscuri. Pokrijte providnom folijom i ostavite da buhtle odstoje još 20 minuta. Poređajte buhtle u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko pola sata, gotove premažite istopljenim puterom. Pokrijte buhtle krpom, pa ostavite da se ohlade, a onda pospite šećerom u prahu.
(Stvar ukusa)