Kuhinja

Mekani uštipci sa grizom: Nema miješanja tijesta, a sastojci su praktično džabe

Autor Dušan Volaš

Umjesto brašna uštipke napravite sa grizom i jogurtom i biće baš mekani.

Izvor: YouTube/Screenshot

Uštipci su jednostavno pecivo koje se često priprema kod nas, a najčešće se služi za doručak ili večeru. Tijesto se jednostavno mijesi, a sastojci za njega su jeftini. Ako volite da ih jedete, predlažemo vam i slatku verziju uštipaka koja se pravi sa grizom i jogurtom. Nema miješenja tijesta, samo sjednite sastojke, a ovako pripremljeni uštipcisu nevjerovatno su mekani. Služite ih sa džemom ili eurokremom.

Sastojci:
2 jajeta
3 ravne kašike šećera
250 ml jogurta
1 kašičica soli
250 g griza
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

U posudi umutite jaja, šećer, jogurt i so. Dobro sjedinite, pa dodajte griz i promiješajte. Pokrijte smesu providnom folijom, pa ostavite pola sata da nabubri. Zatim dodajte sodu bikarbonu i promiješajte. U tigaju zagrijte ulje, pa pomoću kašike za sladoled vadite smjesu i pržite.