Kuhinja

SUPER MEKE KIFLICE SA ŠUNKOM I SIROM: Spreme se za čas, a cijela kuća zamiriše

Autor Dragana Božić

Kiflice od lisnatog tijesta sa šunkom i sirom uvijek su dobar izbor.

Izvor: Shutterstock

Ko još ne voli kad kućom zamirišu kiflice? Neodoljive su u svakoj varijanti – slanoj ili slatkoj. Nadjeva je tako mnogo – možete ih puniti povrćem i piletinom. Za danas smo pripremili brži recept sa lisnatim tijestom. Puni se nadjevom od sjeckane šunke i sa peršunom. Kiflice se pune i nezaobilaznim sirom.

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
150 g šunke
180 g tvrdog sira
1 jaje
30 g putera
2 kašike susama
šaka peršuna

Recept za kiflice od lisnatog tijesta punjene šunkom i sirom:
Lisnato tijesto za kiflice razvucite oklagijom, pa odsjecite ivice tako da formirate krug prečnika oko 30 cm. Podijelite krug na 6 jednakih dijelova koji prolaze kroz centar. U međuvremenu, u drugoj posudi pomiješajte rendani tvrdi sir, isjeckanu šunku i peršun. Stavite kašiku nadjeva na najdeblji kraj dijela tijesta i umotajte. Pek papirom obložite pleh, pa ga onda podmažite puterom. Premažite kiflice od lisnatog tijesta umućenim jajetom, pa pospite susamom. Pecite kiflice u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.

(Stvar ukusa)