Kuhinja

NAPRAVITE NAJSLAĐE NOVOGODIŠNJE MEDENJAKE: Nezaobilazni kolačići praznične trpeze (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Napravite najslađe novogodišnje medenjake i obradujte sve ukućane! Bez njih ne mogu proći novogodišnji praznici.

Izvor: PRINTSCREEN/YT/ PASTRY LIVING WITH AYA

Nova godina je sve bliže, a bez medenjaka gotovo je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu. U tijesto za kolače ide đumbir u prahu koji medenjacima daje poseban šmek. Prepoznatljiva braonkasta boja formira se zahvaljujući smeđem šećeru u medenjacima.

Sastojci:
160 g putera
150 g smeđeg šećera
1 jaje
150 g melase
1 kašičica ekstrakta vanile
470 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1/4 kašičice soli
1 kašika đumbira u prahu
1 kašika cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/2 kašičice karanfilića u prahu

Za ukras:
240 g šećera u prahu
2 kašike + 2 kašičice punomasnog mleka
nekoliko kapi crvene prehrambene boje (opciono)

Recept za najslađe novogodišnje medenjake:
U većoj činiji pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, so, đumbir u prahu, cimet, muskatni oraščić i karanfilić u prahu. Umiksajte omekšali puter i smeđi šećer, potom ubacite jaje, melasu i ekstrakt vanile, pa ponovo umiksajte dok smjesa za medenjake ne postane kremasta. Dodajte postepeno suve sastojke, pa ponovo umiksajte. Podijelite smjesu na 2 jednaka dijela, pa ih stavite na dva pek papira. Oba dijela pojedinačno premijesite u lopte. Preko lopte od tijesta stavite drugi pek papir, pritisnite rukom kako bi se malo stanjila, pokrijte krpom, još jednim pek papirom i razmijesite oklagijom u širi krug. Isti postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta za medenjake. Potom ostavite razvučeno tijesto u frižider na 1 sat. Skinite pek papire, pa modlicama u obliku jelki (i drugim oblicima koje imate poput zvijezde, kućica) utisnite tijesto. Od ostatka tijesta premijesite loptu pa ponovite cijeli postupak prethodno opisan za razvlačenje oklagijom. Utisnite tijesto modlicama, pa medenjake ređajte po silikonskoj podlozi i ostavite u frižideru oko 15 minuta. Pecite novogodišnje medenjake 7-10 minuta na 180°C. U šerpu dodajte prosijan šećer u prahu, pa dodajte mlijeko i umiksajte na laganijoj brzini. Odvojite jedan dio i dodajte nekoliko kapi crvene prehrambene boje (opciono). Potom prebacite smjesu/e za dekorisanje u špric za dekoraciju i ukrasite medenjake po želji. 

medenjaci
Izvor: Youtube/ Pastry Living with Aya

 (Stvar ukusa)