Kuhinja

RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Tradicionalna pogača se lomi rukama, svi traže paricu!

Autor Dragana Božić

Božićna česnica može da se napravi na brojne načine, ali običaj je da se u nju stavi novčić umotan u foliju, zrna pasulja i kukuruza i komadić drena.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Recept za ovu božićnu česnicu donosi objašnjenje kako da je ukrasite. U pitanju je slana pogača koja se lomi rukama i uz obrok na Božić jede umjesto hljeba. Ako ste početnik možete da napravite i božićnu česnicu za početnike.

Sastojci:

500 g brašna
250 ml mlijeka
15 g svježeg kvasca
50 g putera
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 žumanjce

Recept za božićnu česnicu:

Za božićnu česnicu prvo kvasac stavite u mlako mlijeko, kao i kašiku brašna i šećer. Kvasac treba da nadođe. Izmješajte brašno sa solju i dodajte puter, žumanjca i kvasac. Rukama dobro zamijesite tijesto i ostavite na toplom mjestu da nadođe, a poslije nekog vremena ga ponovo izmijesite i odvojite jedan dio koji će da služi za ukrašavanje. Ostatak tijesta oblikujte u česnicu i stavite u tepsiju.

Od tijesta koje ste odvojili napravite neki ukras za česnicu poput pletenice, krsta itd. Stavite na vrh česnice ili oko nje i premažite taj ukras umućenim žumanjcetom.

Ukrašenu česnicu stavite u prethodno pripremljenu tepsiju, pecite na 180 stepeni 40 minuta i provjerite čačkalicom da li je pečena. Ako nije pecite je još. Kada bude pečena servirajte i uživajte u božićnoj česnici!

(Stvar ukusa)