Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima različito sprema, odaberite recept koji vama odgovara.
Božićna česnica tradicionalno se mijesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim krajevima ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.
Česnica se nikako ne siječe, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.
Tradicionalna božićna česnica
Sastojci:
Kilogram brašna
Dva jaja
Kesica kvasca
Pola litra mlijeka
So po ukusu
Priprema:
U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promiješajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlijeko.
Kada dobijete glatko tijesto, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premjesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.
Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
Kliknite na strelicu da nastavite čitanje