Kuhinja

Svjetski dan pice - 2,7 milijardi godišnje se napravi samo u Italiji

Autor Dragana Božić

Iako se Svjetski dan pice u većini zemalja obilježava 9. februara, u Italiji to nije slučaj. Naime, oni dan svog nacionalnog jela proslavljaju 17. januara.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Pica je kulinarski simbol Italije za 89 odsto Italijana, pokazala je anketa koju je naručio italijanski poljoprivredni lobi „Koldireti".

U istraživanju koje je sproveo „Ipsos", Italijani su picu postavili odmah iznad tjestenine (88 odsto) kao nešto što najbolje predstavlja italijansku kuhinju. Vino ima 59 odsto glasova, a kapućino 51 odsto.

Pozdravljajući picu kao „blago proizvedeno u Italiji“, iz „Koldiretija" je istaknuta uloga pice u italijanskom društvu, posebno među porodicama, napominjući da oko trećine Italijana redovno pravi picu margaritu kod kuće.

Prema legendi, margarita je izmišljena u junu 1889. godine u čast kraljice Margarite od Savoja kada je pica-majstor iz Napulja Rafaele Espozito napravio picu prelivenu paradajzom, mocarelom i bosiljkom, koja predstavlja boje italijanske zastave.

Sa procijenjenim godišnjim prometom od 15 milijardi evra, pica je veliki biznis u Italiji gdje se svake godine peče 2,7 milijardi pica – prema „Koldiretiju", a za koje je potrebno 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz-sosa.

Svjetski dan pice, poznat u Italiji kao Giornata Mondiale dela Piza, održava se na praznik Antonija Abata – ili Svetog Antonija Abatea – zaštitnika životinja kojeg pica-majstori smatraju i svojim zaštitnikom, prenio je RTS.

Zadovoljite vaša nepca uz recept za picu iz Mondo kuhinje!

Čikago pica iz MONDO kuhinje: Najsočnija pica koju ćete ikada probati (RECEPT)
Izvor: Mondo BiH

(Mondo)

Tagovi