Iako se Svjetski dan pice u većini zemalja obilježava 9. februara, u Italiji to nije slučaj. Naime, oni dan svog nacionalnog jela proslavljaju 17. januara.
Pica je kulinarski simbol Italije za 89 odsto Italijana, pokazala je anketa koju je naručio italijanski poljoprivredni lobi „Koldireti".
U istraživanju koje je sproveo „Ipsos", Italijani su picu postavili odmah iznad tjestenine (88 odsto) kao nešto što najbolje predstavlja italijansku kuhinju. Vino ima 59 odsto glasova, a kapućino 51 odsto.
Pozdravljajući picu kao „blago proizvedeno u Italiji“, iz „Koldiretija" je istaknuta uloga pice u italijanskom društvu, posebno među porodicama, napominjući da oko trećine Italijana redovno pravi picu margaritu kod kuće.
Prema legendi, margarita je izmišljena u junu 1889. godine u čast kraljice Margarite od Savoja kada je pica-majstor iz Napulja Rafaele Espozito napravio picu prelivenu paradajzom, mocarelom i bosiljkom, koja predstavlja boje italijanske zastave.
Sa procijenjenim godišnjim prometom od 15 milijardi evra, pica je veliki biznis u Italiji gdje se svake godine peče 2,7 milijardi pica – prema „Koldiretiju", a za koje je potrebno 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz-sosa.
Svjetski dan pice, poznat u Italiji kao Giornata Mondiale dela Piza, održava se na praznik Antonija Abata – ili Svetog Antonija Abatea – zaštitnika životinja kojeg pica-majstori smatraju i svojim zaštitnikom, prenio je RTS.
Zadovoljite vaša nepca uz recept za picu iz Mondo kuhinje!
(Mondo)