Kuhinja

Kako se pravi mliječnica: Slatki doručak po receptu naših baka

Autor Dušan Volaš

Mliječnica je ukusno jelo koje se nekada često nalazilo na trpezi.

Izvor: Shuterstock

Da li ste nekada probali mliječnicu? To je starinsko jelo koje su pripremale naše bake i to od jeftinih sastojaka.

Ako vam se više ne jedu sendviči, jaja, ovsene pahuljice ili palenta za doručak, naš prijedlog je da napravite ovu poslasticu od brašna i mlijeka sa dodatkom mirisne vanile. Nikad jednostavnije napravite slatki doručak za cijelu porodicu.

Sastojci:

- 1 jaje
- 300 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

U posudu sipajte brašno, pa u sredini napravite rupu i razbijte jaje. Sjedinite sastojke tako da dobijete sitne mrvice. Gotove mrvice prosijte kako biste uklonili višak brašna. U šerpu sipajte mlijeko i kada krene da ključa dodajte mrvice od brašna. Sipajte i šećer, pa kuvajte još 5-10 minuta uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte i vanilu i promiješajte. Ukrasite svježim voćem po izboru.

Izvor: Stvar ukusa