Kuvanje

Šest najboljih savjeta ZA SAVRŠENE LAZANJE: Biće kao iz restorana uz ove trikove

Autor Teodora Boškovski

Evo najboljih šest savjeta da svaki recept za lazanje ispadne savršeno!

Izvor: Elena Veselova/Shutterstock

Da li volite lazanje? Ovo preukusno jelo je pravi klasik italijanske kuhinje, a mi vam donosimo deset savjeta za najlepše lazanje!

Često se ljudi pitaju i da li se kaže lazanja ili lazanje, a Italijan kažu da je lazanja jedan list ovog oblika tjestenine, dok su lazanje "cijelo" jelo. Prvo pominjanje lazanje nalazi se još u zapisima iz 13. veka iz Bolonje, dok je prvi recept zapisan u ranom 14. vijeku. Doduše, tada lazanje nisu bile kao danas - u pitanju su bili listovi fermentisanog tijesta koji su se ređali kao kore za lazanje, posipali sirom i začinima, a potom jeli čačkalicom.

Lazanje mogu da budu sa mesom i sirom, ili bez mesa, u varijanti sa spanaćem i sirom, ili lazanje sa povrćem... Recepata ima zaista bezbroj, najbolje je pratiti tradicionalne italijanske recepte za lazanje, a postoje cake uz koje će ovo jelo biti još ukusnije.

Izvor: neil langan/Shutterstock

Ako volite lazanje, pratite ove savjete i uvek će ispasti savršeno!

  1. Koristite suve listove tjestenine, koja sadrži jaja, tako će imati svilenkastu teksturu.
  2. Ne dodajte previše tečnosti u sos, Italijani kažu da lazanje nisu "neuredno" jelo i ne bi trebalo da cure na sve strane!
  3. Ako želite da eksperimentišete, umjesto mljevenog mesa, dodajte sporo krčkanu govedinu iscepkanu na manje komade. Tekstura će biti savršena!
  4. U mljeveno meso za lazanje dodajte sitno sjeckanu slaninicu, za dodatni sloj ukusa.
  5. Lazanje su iznutra meke i sočne, ali su najbolje kada su na vrhu lijepo porumenile i krckave. Pospite ih sirom ili mrvicama hljeba pomiješanim sa začinima, za super krckavu koricu.
  6. Poslužite ih tople! Lazanje se ne jedu vruće, direktno iz rerne, već kada su bliže sobnoj temperaturi. Tako ćete osjetiti sve ukuse na najbolji način.
Izvor: UvGroup/Shutterstock

(MONDO)