BIlo da ih volite slane ili slatke, kiflice su uvek dobar izbor.
Danas postoji bezbroj modernih recepata za kiflice koje svi vole, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj recept. Za pripremu kiflica koristite gotove kore, a kao nadjev je odličan pire krompir, ali možete da koristite i šta najviše volite.
Sastojci:
9-12 kora
4 krompira
1 jaje
1 čaša ulja
200 ml kisele vode
Priprema:
U šerpu dodajte krompir i prelijte vodom. Kuvajte dok ne omekša, pa procijedite i posolite, pobiberite. Lijepo ispasirajte i stavite sa strane.
U posudi pomiješajte kiselu vodu i ulje, pa dodajte bjelanca umućena žicom i sve dobro sjedinite.
Stavite koru na radnu površinu, pa poprskajte smjesom od bjelanca, kisele vode i ulja. Preko stavite drugu koru, opet premažite, pa preko stavite treću koru. Isecite trouglove, pa na kraj stavite smjesu od krompira i urolajte.
Poredajte kiflice na tepsiju obloženu pek papirom. Zatim ih premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko pola sata.
(Stvar ukusa/MONDO)