• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valjušci sa kiselim kupusom

Autor Dragana Božić

Valjušci sa kiselim kupusom su jelo koje se brzo sprema, lagano je i odlično se uklapa i uz gulaš, mesa ili hranu po želji.

 61760.jpg Izvor: Shutterstock

Valjuške sa kiselim kupusom rado ćete da pravite, naročito dok još uvijek traje sezona kiselog kupusa. Za valjuške vam treba samo brašno, jaja i mlijeko. Evo kako da napravite valjuške sa kiselim kupusom!

Sastojci:

250 g višenamjenskog brašna
1 kašičica sitne soli ili po ukusu
4 velika jajeta
60-80 ml mlijeka
2 kašičice putera ili više za serviranje
1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera, ili po ukusu
2 kašike svježeg sjeckanog peršuna ili drugog svježeg bilja

Recept za valjuške sa kiselim kupusom:

Za valjuške sa kiselim kupusom stavite veliki lonac slane vode na jaku vatru i dovedite do ključanja. Smanjite toplotu da održite lagano ključanje. U međuvremenu pripremite tijesto za valjuške.

U srednjoj posudi pomiješajte brašno i so i dobro promiješajte. U maloj činiji umutite 60 ml mlijeka sa jajima. U mješavinu brašna dodajte mlijeko i jaja i umutite drvenom kašikom ili mutilicom, dok tijesto ne postane glatko i elastično. Imaće konzistenciju sličnu tijestu za palačinke. Kada podignete kašiku, ne bi trebalo da se sliva, sa nje treba polako da kaplje. Ako je previše gusto, dodajte malo mlijeka, a ako je previše rijetko dodajte još brašna. Ostavite tijesto da odstoji 10 do 15 minuta.

Stavite pribor sa prorezima, na primjer špatulu iznad vode koja ključa; dodajte malo tijesta za valjuške i utisnite ga kroz rupe u vodu koja lagano ključa. Valjuške se brzo kuvaju, pa je najbolje da ih kuvate u dvije ili više serija u zavisnosti od metode koju koristite. Za kuvanje će biti potrebno od 1 do 3 minuta, u zavisnosti od veličine. Valjušci će isplivati na vrh kada budu gotovi. Upotrijebite špatulu da izvadite valjuške u činiju i prelijte je kašičicom ili dvije putera. Ponovite sa preostalim tijestom.

Servirajte sa svježe mljevenim crnim biberom i začinskim biljem. Prebacite u tanjir i pomiješajte sa rendanim kiselim kupusom. Uživajte u valjušcima sa kiselim kupusom!

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop