Valjušci sa kiselim kupusom su jelo koje se brzo sprema, lagano je i odlično se uklapa i uz gulaš, mesa ili hranu po želji.
Valjuške sa kiselim kupusom rado ćete da pravite, naročito dok još uvijek traje sezona kiselog kupusa. Za valjuške vam treba samo brašno, jaja i mlijeko. Evo kako da napravite valjuške sa kiselim kupusom!
Sastojci:
250 g višenamjenskog brašna
1 kašičica sitne soli ili po ukusu
4 velika jajeta
60-80 ml mlijeka
2 kašičice putera ili više za serviranje
1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera, ili po ukusu
2 kašike svježeg sjeckanog peršuna ili drugog svježeg bilja
Recept za valjuške sa kiselim kupusom:
Za valjuške sa kiselim kupusom stavite veliki lonac slane vode na jaku vatru i dovedite do ključanja. Smanjite toplotu da održite lagano ključanje. U međuvremenu pripremite tijesto za valjuške.
U srednjoj posudi pomiješajte brašno i so i dobro promiješajte. U maloj činiji umutite 60 ml mlijeka sa jajima. U mješavinu brašna dodajte mlijeko i jaja i umutite drvenom kašikom ili mutilicom, dok tijesto ne postane glatko i elastično. Imaće konzistenciju sličnu tijestu za palačinke. Kada podignete kašiku, ne bi trebalo da se sliva, sa nje treba polako da kaplje. Ako je previše gusto, dodajte malo mlijeka, a ako je previše rijetko dodajte još brašna. Ostavite tijesto da odstoji 10 do 15 minuta.
Stavite pribor sa prorezima, na primjer špatulu iznad vode koja ključa; dodajte malo tijesta za valjuške i utisnite ga kroz rupe u vodu koja lagano ključa. Valjuške se brzo kuvaju, pa je najbolje da ih kuvate u dvije ili više serija u zavisnosti od metode koju koristite. Za kuvanje će biti potrebno od 1 do 3 minuta, u zavisnosti od veličine. Valjušci će isplivati na vrh kada budu gotovi. Upotrijebite špatulu da izvadite valjuške u činiju i prelijte je kašičicom ili dvije putera. Ponovite sa preostalim tijestom.
Servirajte sa svježe mljevenim crnim biberom i začinskim biljem. Prebacite u tanjir i pomiješajte sa rendanim kiselim kupusom. Uživajte u valjušcima sa kiselim kupusom!