Ovo je najlakši recept za kiflice od lisnatog tijesta. Pune se jabukama i ukus je odličan.
Sastojci:
300 ml mlijeka
3 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
1 jaje
2 kašike kukuruznog skroba
2 jabuke
20 g putera
2 pakovanja lisnatog testa
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika mlijeka
Za dekoraciju:
lješnici ili orasi
šećer u prahu
Priprema:
U šerpi pomiješajte mlijeko, dvije kašike šećera i vanilin ekstrakt. Zatim dodajte umućeno jaje i skrob, pa sve dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi nekih pola sata.
Jabuke izrendajte, pa stavite u tiganj. Dodajte puter i kašiku šećera, pa promiješajte. Pržite još par minuta. Izvadite jabuke u tanjir, pa ostavite da se ohlade.
Tanko razvucite lisnato tijesto, pa pomoću nekog kalupa isijecite veliki krug. Premažite ga filom, pa pospite jabukama. Preko stavite drugo lisnato tijesto koje ste razvukli i isekli na isti način kao prethodno. Lijepo pričvrstite ivice, kako fil ne bi iscurio. Isjecite trouglove i urolajte kiflice.
Poredajte kiflice na pleh obložen pek papirom, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa mlijekom. Pospite sjeckanim lješnicima ili orasima i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Pospite šećerom u prahu.
(Stvar ukusa/MONDO)