Saveti

Jela koja treba da "zaobiđete" u restoranima: Zašto ne treba naručivati "specijalitet kuće"

Autor Vesna Kerkez

Šta ne treba naručivati u restoranima

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mnogi od nas bar jednom nedeljno vole da u restoranu uživaju u svom omiljenom jelu. Nema kuvanja, propratnih mirisa niti pranja sudova. Međutim, kada uzmete jelovnik u ruke, ukoliko ste izbirljivi ili neodlučni, mogli biste da naiđete na problem. Šta jesti danas?

U prvu pomoć priskaču konobari koji će vas uputiti na "jelo dana" ili specijalitet kuće. Ali, sudeći po komentarima brojnih kuvara i ugostitelja širom svijeta, neka jela bi trebalo da preskočite u restoranima. Koja i zašto?

1. Morski plodovi

Na pravom mjestu našli su se morski plodovi. Na mjestima koja su daleko od mora, ribe i morski plodovi uglavnom nisu svježi, već se čuvaju u zamrzivaču.

"Lično, ako sam 30 km udaljen od mora, ne naručujem morske plodove", kaže kuvar Stiv Lazarus, prenosi The Sun.

2. Restorani sa specijalnom hranom

"Izbjegavam da naručujem šnicle u restoranima koji nisu specijalizovani za njih. Razmažen sam, jer sam radio u mnogima od njih i znam kako se prave", rekao je Šon Kvin, kuvar sa 10 godina iskustva. On takođe dodaje da u kineskim restoranima izbjegavate jela koja nisu kineska.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

3. Specijalitet kuće

"Jedan od mojih šefova mentora savjetovao me je da nikada ne naručujem specijalitete kuće. Kaže da se specijaliteti obično prave od ostataka stare hrane koje žele da se riješe", otkrio je kuvar Haner Soloven.

4. Riba nedjeljom

"Ako jedete ribu nedjeljom, vjerovatno nećete jesti svježu. Većina vlasnika nabavlja hranu tokom radnih dana", poručuje Joran Karlsen koji je studirao na "Culinary Art's".

Pogledajte još neke od trikova restorana.

(MONDO)