Doktor i ekspert za dugovječnost otkriva koje namirnice jede svaki dan, a za koje veruje da mogu da uspore starenje i smanje rizik od nastanka bolesti.
Doktor Mark Hajman (63) je stručnjak za dugovječnost koji je objavio knjigu pod nazivom "Mladi zauvijek: Tajne za najduži i najzdraviji život", a sada otkriva koje nsmirnice svakodnevno unosi u svoj organizam. On vjeruje da njegova ishrana može da uspori starenje, produži životni vijek i smanji rizik od nastanka hroničnih bolesti. Svoj režim smatra rigoroznim, ali i ističe da je zbog njega 20 godina mlađi.
Povrće
Doktor Hajman svaki dan unosi magnezijum, folne kiseline i vlakna koja su ključna za lakše varenje. Za to je najbolje povrće poput brokolija, kelja i kupusa. Ove namirnice su bogate fitonutrijentima koji su ključni za smanjenje upala u organizmu.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane. Prema riječima doktora, sadrži antioksidante koji smanjuju rizik od nastanka zdravstvenih problema, posebno srčanih oboljenja. On ističe da je maslinovo ulje dobro u borbi za smanjenje stresa.
Orašasti plodovi
Indijski orah, bademi i orasi su orašasti plodovi koji treba da budu dio svačije ishrane, ističe doktor. Povezani su sa smanjenim rizikom od nastanka dijabetesa. Ovi orašasti plodovi su bogati vlaknima, a odlična prednost je što pružaju osećaj sitosti i energije.
Bobičasto voće
Bobičasto voće sadrži veliki broj antioksidanata. Odlično je za zdravlje crijeva, upale i druga hronična stanja.
Zeleni čaj
Doktor Hajman svaki dan pije zeleni čaj koji mu pruža umirujući osjećaj. Prema njegovim rečima, zeleni čaj je toplo piće koje može da ublaži stres. Sadrži antioksidante koji mogu da smanje rizik od nastanka bolesti.
Pogledajte snimak u kom doktor Hajman govori o ovim namirnicama:
(MONDO)