• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najdugovječnija porodica svaki dan JEDE ISTI OBROK: Braća i sestre oborili svjetski rekord, zajedno imaju 861 GODINU!

Autor Tamara Veličković

Porodica Melis koja živi na Sardiniji je najstarija porodica na svijetu, a svi članovi svaki dan jedu isti obrok.

 Kako se hrani najstarija porodica na svijetu Izvor: Profimedia/ETTORE LOI / AFP

Porodica Melis je porijeklom iz Perdasdefogua, mjestašca na ostrvu Sardiniji. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ima najveći procenat stogodišnjaka na svijetu. Pjetro Mereu, reditelj koji je snimio dokumentarni film o gradu stogodišnjaka, rekao je da je svima zajedničko to da su cijeli život su naporno radili, ali su se zdravo hranili i živjeli sa malo ili nimalo stresa. "Umjesto da prate ritam mejlova ili mobilnih telefona, pratili su ritam prirode", istakao je.

Porodica Melis je najstarija porodica na svijetu koja drži rekord u dugovječnosti. Godine 2012. oborila je rekord kao porodica sa najvećim kombinovanim uzrastom. Devetoro braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član 109 godina. Den Bjutner, istraživač, novinar i producent koji godinama proučava navike ljudi u plavim zonama, otkrio je šta najdugovječnija porodica jede svaki dan.

Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok. Riječ o supi minestrone sa tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hljebu od kiselog tijesta i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od cijelih namirnica biljnog porijekla, što je potvrdila i dijeteričarka Samanta Keseti. "Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, ova supa je bogata povrćem, što i te kako doprinosi dugovječnosti", rekla je dijetetičarka.

"Prirodno fermentisani hljeb od kiselog tijesta ne proizvodi skokove šećera u krvi kao bijeli hleb, što pomaže u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. Vremenom, visok šećer u krvi može da doprinese povećanom riziku od nastanka insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2", rekla je dijetetičarka.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop