Znate li koju hranu je najbolje konzumirati na prazan želudac?
Dok citrusi, začinjena hrana, sirovo povrće spadaju u red samo nekih od namirnica koje ne treba jesti na prazan stomak, postoje i one koje su preporuka nutricionista. Doručak je sa razlogom najvažniji obrok u toku dana čija je uloga da nam pruži energiju za sve predstojeće aktivnosti u toku dana. U nastavku slijede namirnice koje su pune vitamina, bogate antioksidansima i koje pozitivno utiču na probavu!
Orašasti plodovi
Bademi ili orasi nude zdrave masti i na taj način obezbjeđuju veći nivo energije duže vrijeme. Među orašastim plodovima, badem posjeduje najveću količinu vitamina B2 i vitamina B3 u sebi. Pored toga, bogat je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E.
Jaja
Najbolji izvor vitamina! Jaja podižu energiju i predstavljaju jedan od omiljenih obroka. Ipak, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da, iako su jaja vrlo hranljiva, to ne daje zeleno svjetlo za jedenje jela od tri jaja svaki dan.
Jogurt
Sadrži probiotike koji podstiču zdravlje crijeva i jačaju imunitet. Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5, vitamina B12.
Med
Prirodni šećeri u medu podižu energiju i imaju antibakterijska svojstva. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja.
Čia sjemenke
Bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Zato su odličan izbor za doručak, piše Global Influence Magazine. Čia sjemenke su odlične za sistem za varenje, pružaju dovoljnu količinu vlakana i samim tim predstavljaju veoma dobar probiotik.
(MONDO)