I slatko i alkohol- zvuči kao bomba, ali i zabranjeno voće.
Isprobajte spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg fila. Savršen je za sve ljubitelje džin tonika. Koristite tonik po izboru, a ukoliko pazite na kalorije krem sir zamijenite sa sirom manje masnoće.
Potrebno je:
- 250 grama keksa
- 150 grama maslaca
- korica jedne limete
- 150 mililitra džina
- 150 mililitra tonika
- 70 grama šećera
- 5 listića želatina
- 5 kašičica vode
- 600 grama krem sira
- 300 mililitra slatke pavlake
- 100 grama šećera u prahu
- sok od jedne limete
- 16 kriški limete
- korica 1 limete
Priprema:
Usitnite keks u blenderu. Maslac otopite i dodajte keksu. Narendajte koricu limete, ubacite u blender i još kratko izmiksajte. Smjesu prebacite u kalup, utisnite prstima. Kalup prebacite u frižider dok pripremate fil.
Rastopite želatin. Listiće želatine stavite u činiju i prelijte s vodom. Ostavite pet minuta da nabubre. U šerpu sipajte džin, tonik i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Sklonite s vatre i ubacite nabubreli želatin. Miješajte dok se želatina ne rastopi i ostavite sa strane. Umutite slatku pavlaku, iscijedite limetu čiju ste koricu naribali u podlogu. U veću činiju stavite krem sir, šećer i sok limete i miksajte na srednjoj brzini 2, 3 minuta. Smanjite brzinu i postepeno sipajte mješavinu s džinom. Na kraju nježno špatulom umiješajte pripremljen šlag. Rasporedite fil po podlozi i stavite u frižider minimalno pet sati. Prije posluživanja dekorišite tortu rendanom koricom i kriškama limete.
(Politika/Mondo)