Kuhinja

Rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom

Autor Nikolina Damjanić

Rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom je malo drugačiji od uobičajenih recepta. Ima dovoljnu količinu začina zbog ljute paprike i crvenog luka, a šmek mu daje i crveni luk.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Ulje za prženje

20 g neslanog putera

5 čenova bijelog luka

2 veze mladog luka

300 g riže

200 ml bijelog vina

700 ml povrtnog bujona, zagrijanog

100 g čeri paradajza

½ crvene ljute paprike

½ crvenog luka

100 g kačkavalja

Sok ¼ limete

½ kašičice šećera

1 kašičica crvenog vinskog sirćeta

Priprema:

Za rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom zagrijte malo ulja i putera u srednjem tiganju. Sitno nasijecite 4 čena bijelog luka (preostali ostavite neoljušten) i polovinu mladog luka. Oba dodajte u tiganj i kuvajte na srednjoj vatri 5 minuta. Dodajte rižu za rižoto u tiganj, miješajte 1 minut, a zatim sipajte vino i dinstajte dok sva tečnost ne ispari/upije. Dodajte kutlaču toplog bujona, pustite da riža upije bujon prije nego što dodate još jednu i redovno miješajte.

U međuvremenu, stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte drugu gomilu mladog luka (prepolovljenog da stane u tiganj ako je potrebno) uz malo ulja. Ostavite da se neometano prži dok ne pocrne sa jedne strane. Okrenite ga i pržite sa druge strane, pa ostavite da se ohladi. Dodajte čeri paradajz, ljutu papriku, preostali neoljušteni češanj bijelog luka i crveni luk u tiganj, pa kuvajte dok ne pocrne.

Isprženi mladi luk grubo isjeckajte i stavite u blender ili procesor za hranu sa kačkavaljem. Mutite dok se ne sjedine u glatku smjesu. Kada je rižoto skuvan, začinite solju, biberom i sokom od limete, pa lagano umiješajte maskarpone. Stavite poklopac na tiganj i ostavite da odstoji 5 minuta. Oljuštite čen bijelog luka, pa ga umutite sa isprženim paradajzom, crvenim lukom, šećerom i sirćetom. Podijelite rižoto u činije, dodajući na vrh komadić dimljene paradajz salse. Uživajte u rižotu sa mladim lukom i paradajz sosom!

(Stvar ukusa)