Rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom je malo drugačiji od uobičajenih recepta. Ima dovoljnu količinu začina zbog ljute paprike i crvenog luka, a šmek mu daje i crveni luk.
Sastojci:
Ulje za prženje
20 g neslanog putera
5 čenova bijelog luka
2 veze mladog luka
300 g riže
200 ml bijelog vina
700 ml povrtnog bujona, zagrijanog
100 g čeri paradajza
½ crvene ljute paprike
½ crvenog luka
100 g kačkavalja
Sok ¼ limete
½ kašičice šećera
1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
Priprema:
Za rižoto sa mladim lukom i paradajz sosom zagrijte malo ulja i putera u srednjem tiganju. Sitno nasijecite 4 čena bijelog luka (preostali ostavite neoljušten) i polovinu mladog luka. Oba dodajte u tiganj i kuvajte na srednjoj vatri 5 minuta. Dodajte rižu za rižoto u tiganj, miješajte 1 minut, a zatim sipajte vino i dinstajte dok sva tečnost ne ispari/upije. Dodajte kutlaču toplog bujona, pustite da riža upije bujon prije nego što dodate još jednu i redovno miješajte.
U međuvremenu, stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte drugu gomilu mladog luka (prepolovljenog da stane u tiganj ako je potrebno) uz malo ulja. Ostavite da se neometano prži dok ne pocrne sa jedne strane. Okrenite ga i pržite sa druge strane, pa ostavite da se ohladi. Dodajte čeri paradajz, ljutu papriku, preostali neoljušteni češanj bijelog luka i crveni luk u tiganj, pa kuvajte dok ne pocrne.
Isprženi mladi luk grubo isjeckajte i stavite u blender ili procesor za hranu sa kačkavaljem. Mutite dok se ne sjedine u glatku smjesu. Kada je rižoto skuvan, začinite solju, biberom i sokom od limete, pa lagano umiješajte maskarpone. Stavite poklopac na tiganj i ostavite da odstoji 5 minuta. Oljuštite čen bijelog luka, pa ga umutite sa isprženim paradajzom, crvenim lukom, šećerom i sirćetom. Podijelite rižoto u činije, dodajući na vrh komadić dimljene paradajz salse. Uživajte u rižotu sa mladim lukom i paradajz sosom!
(Stvar ukusa)