• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krompir pečen u rerni sa sosom od pečenog bijelog luka

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Pikantni krompir iz rerne sa sosom od pečenog bijelog luka je jelo koje ćete da pravite za užinu, goste ili za večeru. Prave se za manje od sat vremena.

 Pečeni krompir sa bijelim lukom Izvor: Shutterstock

Pikantni krompir iz rerne sa sosom od pečenog bijelog luka je savršen hrskav, jer se prije pečenja blanšira krompir i iscjepka, te ima neravnomjerne ivice i zbog toga je još hrskaviji kada se ispeče. Možda ćete željeti da isprobate i hrskavi pečeni krompir - savršen prilog uz pečenje. Evo kako se pravi pikantni krompir iz rerne sa sosom od pečenog belog luka!

Sastojci:

5 velikih mladih krompira
3 kašike suncokretovog ulja
3 grančice ruzmarina, isječene na komade
Mljevena ljuta papričica

Za sos:

2 žumanca srednje veličine
2 kašičice senfa
1 kašičica mljevene ljute papričice
1 glavica bijelog luka, pečenog, meko meso iscijeđeno iz kore
2 kašičice jabukovog sirćeta
Sok od ½ limuna
125 ml maslinovog ulja
125 ml ulja

Za pikantni krompir iz rerne, stavite krompir u veliku tavu sa blago posoljenom vodom i stavite da provri. Smanjite vatru i kuvajte dok krompir ne omekša u sredini; ovo će trajati 20-30 minuta. Dobro ocijedite i ostavite da se suši na pari u cjedilu dok se ne ohladi.

U međuvremenu, napravite sos. Stavite žumanca, senf, mljevenu papriku, pečeni bijeli luk, sirće i limunov sok u mali procesor za hranu i kratko umutite da se sjedine. Zatim, polako dodajte ulja, kap po kap za početak, a zatim tankim curkom. Sos će se zgusnuti kako se dodaje više ulja. Začinite solju i biberom po ukusu.

Zagrijte rernu na 230°C. Prepolovite "iscjepkajte" krompir da biste napravili neravne kriške sa grubim ivicama (tu će se formirati sve briljantne hrskave ivice prilikom pečenja). Stavite 3 kašike ulja u plitku tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 5 minuta da se zagrije. Krompire pažljivo stavite u vruć pleh, začinite solju i biberom i okrenite da se premažu uljem. Raširite krompir u jednom sloju, a zatim pecite u rerni 5 minuta.

Izvadite pleh, okrenite krompir i dodajte ruzmarin. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok krompiri ne postanu fini i hrskavi. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite krompir u pleh obložen kuhinjskim papirom da se ocijedi višak ulja. Začinite mljevenom ljutom paprikom i poslužite sa sosom od bijelog luka.

Najbolje i najjednostavnije recepte za stotine ukusnih jela, kao i kulinarske savjete pronađite u našoj rubrici Mondo kuhinja.

(Stvar ukusa/Mondo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop