Kuhinja

MONDO kuhinja: "Ćića" - osvježavajući koktel iz Venecuele (VIDEO, FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

U nastavku našeg specijala Mondo Kuhinje pogledajte kako se sprema popularno piće od riže – "ćića".

Izvor: Slaven Petković - Mondo

U zemljama Južne Amerike, postoji mnogo verzija ovog pića, a Ariana Beatriz Moron Luhan spremala nam je onaj iz rodne zemlje Venecuele.

Radi se o bezalkoholnom slatkom koktelu od riže, mlijeka, šećera, cimeta i kondenzovanog mlijeka.

Ariana kaže da je piće najpopularnije među đacima, koji ga piju kao osvježenje poslije napornog dana u školi.

Sastojci:

1 šolja riže

2 šolje vode

1 štapić od cimeta

1 ekstrakt vanilije

3 šolje mlijeka

Šećer – po ukusu

Za dekoraciju:

1 konzerva kondenzovanog mlijeka

Štapić od cimeta

Led

Priprema:

U posudi skuvajte rižu i dodajte štapić od cimeta. Procijedite i ostavite da se ohladi.

U blender postepeno dodajte mlijeko i rižu i izblendajte dok ne dobijete malo gušću teksturu, zatim ubacite šećer i vaniliju i nastavite miksati. Smjesu procijedite, te piće dodajte u čašu sa ledom čije ste rubove prethodno uvaljali u kondenzovano mlijeko. Pospite cimetom.

Za kraj našeg specijala Mondo Kuhinje, naša gošća Ariana Moron spremila je i desert - tortu od banane i time završavamo seriju jela iz Venecuele.

(MONDO)