Kuhinja

Posna pita sa tikvicama i špinatom, na grčki način

Autor Nikolina Damjanić

Posna pita sa tikvicama i špinatom, na grčki način je vrlo sočna i izdašna, odlična užina ili večera za cijelu porodicu.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

400 g oštrog brašna

2 kašičice soli

1 kašika šećera

8 g instant kvasca

4 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za podmazivanje

200 g tikvica

1 praziluk

4 mlada luka

200 g bebi špinata

Veza mirođije

Veza peršuna

1 kašičica bibera

1 limun

2 kašike sjemena susama

Priprema: 

Za posnu pitu sa tivkicama i špinatom stavite brašno u veliku posudu za miješanje i umiješajte 1 kašičicu morske soli. U bokalu pomiješajte šećer i kvasac sa 225 ml tople vode. Ostavite nekoliko minuta. Umutite brašno i maslinovo ulje, a zatim napravite udubljenje u sredini. Umiješajte vodu sa kvascem, dodajte još nekoliko kašika vode ako je potrebno da se tijesto sjedini - ne želite da bude suvo.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, a zatim mijesite 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Prebacite umiješeno tijesto u čistu, blago nauljenu činiju i ostavite da odstoji 1 sat.

Dok se tijesto diže, pripremite fil. Isijecite tikvice po dužini, pa svaku polovinu sitno isijecite. Praziluk isto isijecite na kriške, a zatim stavite u cjediljku i dobro isperite. Mladi luk sitno narežite. Sve ih stavite u veliko cjedilo sa špinatom i dodajte preostalu 1 kašičicu soli, dok miješate povrće. Ostavite cjedilo u sudoperi 30 minuta, ponovo sve isjeckajte još jednom.

Zagrijte rernu na 200°C. Mirođiju i peršun sitno isjeckajte. Posljednji put izgnječite fil u cjediljku i zaista iscjedite višak tečnosti – trebalo bi da izgleda kao da je zelje uvelo. Prebacite u veliku posudu za miješanje. Dodajte sjeckanu mirođiju i peršun, biber i sok od limuna, ručno umiješajte u zeleni fil.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu ploču i uvaljajte u kuglu. Razvaljajte u krug prečnika oko 35 cm, pa u sredinu tijesta stavite slano zelje. Podignite stranice tijesta preko fila i spojite ih u sredini tako da dobijete veliku pitu.

Sipajte malo ulja u tiganj od 24 cm otporan na rernu. Pažljivo okrenite pitu u tiganj (tako da bude sa šavom nadole). Pokapajte vrh pite sa još malo maslinovog ulja, a zatim pospite sjemenkama susama. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite pitu iz rerne i servirajte. Uživajte u posnoj piti sa tikvicama i špinatom, na grčki način!

(Stvar ukusa/MONDO)