Hrskavi palenta štapići su zdrava užina i slana grickalica u kojoj mogu svi da uživaju.
Sastojci:
1 kašičica soli
125 g instant palente, plus dodatak za posipanje
30 g neslanog putera
30 g parmezana, sitno narendanog
Ulje za prženje
Majonez za serviranje (opciono)
Priprema:
Za hrskave palenta štapiće pleh obložite papirom za pečenje. U tiganju na srednjoj vatri prokuvajte 500 ml vode, posolite i umiješajte palentu. Kuvajte, mešajući drvenom kašikom, 4-5 minuta dok se ne zgusne i ne odvoji od ivica tiganja. Sklonite sa vatre i umiješajte puter, sir i malo crnog bibera. Sipajte palentu u obložen pleh, raširite i ostavite dok se ne ohladi.
Okrenite palentu na dasku i isjecite na 24 pravougaona zrnasta štapića. Pospite zrna nekuvane palente u plitku činiju, a zatim umočite štapiće u zrna da ih prekrijete. Stavite ih na poslužavnik i držite u frižideru dok ne poželite da ih servirate.
Zagrijte dovoljno ulja i pržite palenta štapiće u serijama, 3 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatni. Ocijedite na kuhinjskom papiru, pa poslužite sa sosom i, ako želite, malo majoneza. Uživajte u palenta štapićima!
(Stvar ukusa/MONDO)