Kuhinja

Slani užitak za doručak ili večeru: Posni mafini sa paprikom, pečurkama i prazilukom

Autor Dušan Volaš

Posne mafine vole svi pogotovo ako se prave sa ajvarom i paprikom.

Izvor: Shuterstock

Mafini su popularno slatko pecivo koje može da se napravi i u slanoj varijanti. Kako je u toku Vaskršnji post predlažemo da trpezu obogatite ukusnim posnim mafinima sa ajvarom, paprikom, pečurkama i prazilukom. Izgledaće ljepše ako ih pospete sjemenkama, a priprema nimalo nije komplikovana.

Sastojci:

- 230 g brašna
- 200 ml biljnog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika soka od limuna
- 1 crvena paprika
- 1 kašičica ajvara
- 1/2 praziluka
- 100 g pečurka
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica soli
- 2 kašike sjemenki bundeve
- 2 kašike sjemenki suncokreta
- 1 kašika maka
- 1 kašika susama

Priprema:

U posudi pomiješajte mlijeko sa uljem i limunovim sokom, pa posolite. Postepeno dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i dobro sjedinite sastojke. Ako je smjesa mnogo gusta dodajte vode ili mlijeka. U smjesu dodajte papriku isjeckanu na sitne kockice, kao i pečurke, praziluk i ajvar. Začinite i opet promiješajte da se sve sjedini. Zatim sipajte u kalup za mafine koji ste premazali margarinom, ali ne do vrha. Pospite sjemenkama i pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 30 minuta.

(Stvar ukusa)