Posna torta sa jagodama i keksom je odlična kada želite da se zasladite u toku posta, a super je i kada vam dođu gosti.
U toku je Uskršnji post, a ako ga se pridržavate to ne mora da znači da morate da se odreknete omiljenih poslastica. Predlažemo vam da napravite odličnu posnu tortu sa keksom, pudingom i jagodama. Priprema nije zahtjevna, a ukus je pravi ljetni. Iskoristite sezonu jagoda i napravite jednu od najukusnijih posnih torti.
Sastojci:
1 kesica instant kafe
200 ml vode
400 g posnog keksa
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
800 ml biljnog mlijeka
80 g pudinga od vanile
300 g jagoda
100 g margarina
50 g šećera u prahu
Za ganaš:
200 ml biljne slatke pavlake
200 g posne čokolade
Recept za posnu tortu sa jagodama i keksom:
Pomiješajte puding sa 200 ml mlijeka i potrudite se da ne ostanu grudvice. Preostalo mlijeko sipajte u šerpu i dodajte šećer, kao i vanilin šećer. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte u puding i dobro sjedinite mikserom.
Keks umočite u kafu koju ste napravili tako što ste kesicu kafe sipali u posudu i pomiješali sa 200 ml vrele vode. Ređajte na dno kalupa, pa preko sipajte četvrtinu fila od pudinga. Poređajte sjeckane jagode, pa opet keks umočen u kafu. Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a posljednji red treba da bude fil od pudinga.
Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko fila. Poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne, pa služite.