Kuhinja

Žu-žu punjen sirom i špinatom, popularno pecivo savršenog ukusa

Autor Dragana Božić

Za doručak ili večeru napravite punjeni žu-žu koji se peče samo 15 minuta.

Izvor: PRINTSCREEN/YT/APPETIZING.TV-BAKING RECIPES

Žu-žu je pecivo koje svi kupuju ili prave smrznuto, ali ako želite da isprobate nešto malo drugačije, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. Potrebno je svega par sastojaka, a ukus je fantastičan. Da biste napravili ovako ukusan žu-žu potrebano je da lisnato tijesto napunite smjesom od špinata i sira.

Sastojci:

2 lisnata tijesta
1/2 šolje rikota sira
1/4 šolje isjeckanog mocarela sira
1 šaka špinata
2 čena bijelog luka
1 jaje

Za premazivanje:
1 jaje

Recept za žu-žu sa špinatom:

Špinat operite i procijedite. U tiganju na malo ulja propržite mljeveni bijeli luk, pa poslije minut dodajte špinat. Pržite par minuta, a onda sklonite sa šporeta. Stavite u posudu, pa dodajte rikta sir, jaje, mocarelu i začine po želji. Sve dobro sjedinite.

Lisnato tijesto odmrznite, pa oklagijom razvucite. Isjecite na pola, da dobijete 4 pravougaonika jednake veličine. Uzmite dva silikonska kalupa za led i stavite jedno tijesto preko. Prstima ga utisnite u kalup, pa sa drugom posudom napravite isto to.

U svaki prorez sipajte nadjev sa sirom i špinatom, pa preko stavite lisnato tijesto. Dobro pritisnite ivice i isjecite višak. Stavite u zamrzivač na 4 sata.

Izvadite žu-žu iz kalupa i poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite jajetom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.