Za Uskrs poslužite lava kolač, ali na drugačiji način. Napravite ga u ljuski jajeta.
Lava kolač je popularan u cijelom svijetu, jer ne samo da se pravi od čokolade, već i kada ga presječete čokolada curi.
Obično se služi sa sladoledom, a mi vam donosimo najbolji recept.
Napravite uskršnji lava kolač koji ćete služiti u ljuski jajeta, a toliko je ukusan da ćete da pojesti u jednom zalogaju.
Takođe, ako želite da uljepšate uskršnju trpezu možete da služite kolač u čokoladnom jajetu.
Sastojci:
- 10 bijelih jaja
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
Za lava kolač:
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 70 g putera
- 100 g čokolade
- 60 g brašna
- 1,5 kašika kakaoa
- nutela
Recept za uskršnji lava kolač:
Korak 1
Pripremite ljuske od jaja
Svako jaje probušite na dnu iglom i napravite mali otvor, toliko da može da stane slamčica. Zatim povucite (kao da želite da popijete), pa izvadite slamčicu i okrenite jaje naopačke kako bi iscurili bjelance i žumance.
Korak 2
Dezinfikujte i osušite ljuske jajeta
Ljuske jajeta stavite u posudu sa vodom koju ste posolili i u koju ste dodali sodu bikarbonu. Ostavite da odstoji pola sata. Ispraznite vodu iz ljuski, pa ih poređajte u kalup za mafine, tako da rupa bude okrenuta nagore. Osušite ih u rerni na 50°C.
Korak 3
Napravite tijesto
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, a onda dodajte čokoladu koju ste istopili sa puterom. Zatim dodajte prosijano brašno i kakao.
Korak 4
Napunite ljuske
Sipajte tijesto u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač i isjecite vrh. Napunite ljuske jaja dobijenim tijestom. Prethodno u ljuske sipajte kap do dve ulja.
Korak 5
Pecite kolač
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Isjecite vrh kolača (koji viri iz ljuske), pa štapićem za ražnjić napravite malo udubljenje u sredini. Napunite nutelom.
(MONDO/Stvar ukusa)