Kuhinja

MONDO kuhinja: Lumpia - rolnice s mesom na filipinski način (FOTO, VIDEO, RECEPT)

Autor Vesna Kerkez

U trećoj, i posljednjoj epizodi MONDO kuhinje posvećene jelima s Filipina, naš gost Migel de Hesus nam je pravio mesne rolnice poznate i kao lumpia.

Izvor: Slaven Petković - Mondo

Ukusne su, brzo i lako se prave, mogu da budu glavno jelo ili slana poslastica za goste, a evo šta vam je potrebno:

Namirnice:

- kore za pitu
- mljeveno svinjsko meso ili kombinovano svinjetina i masnija junetina
- so
- biber
- glavica luka
- pola glavice bijelog luka
- jedna veća ili dvije manje mrkve
- 1 do 2 jajeta
- ulje

Način pripreme:

Isjeckati sitno povrće, sjediniti ga i ostaviti po strani. Začiniti meso solju i biberom, dodati jaja, a zatim i isjeckano povrće i sve sjediniti.

Kore za pitu isjeći na pola, uzduž. U šerpu usuti dovoljno ulja za prženje i zagrijati na 130 - 150° C. Uzeti jednu koru, nakvasiti je vodom, a zatim dodati veliku kašiku fila od mesa i povrća. Saviti prvo sa strane, zatim formirati rolnice. Ponavljati sve dok ne potrošite sav fil. Peći s obe strane dok ne poprime zlatno braon boju.

Poslužiti sa slatkim čili sosom ili kečapom. Prijatno!

(MONDO)