Postoji puno različitih recepata za tikvice, a ovo je jedan od najboljih. Napunite ih jajima na oko i poslužite za ručak.
Sada je sezona tikvica i pravo je vrijeme da od njih napravite ukusna jela. Možete da ih pohujete, pržite, grilujete, da pravite salatu...
Tikvice čak možete da dodate i u čokoladnu tortu, a sada vam predlažemo i sjajan recept. Napravite tikvice koje ćete napuniiti jajima na oko. Ovaj jednostavan ručak je super prijedlog za cijelu porodicu, a pravi se zaista lako.
Sastojci:
2 tikvice
1 paradajz
3 čena bijelog luka
50 g bijelog sira
2 kašike majoneza
50 g tvrdog sira
4 jajeta
peršun
bijeli luk u prahu, slatka paprika
Recept za tikvice punjene jajima na oko:
Tikvice isijecite na polovine po dužini, pa ih izdubite. Posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i sušenim bijelim lukom, pa premažite maslinovim uljem. Stavite tikvice na pleh obložen pek papirom. Sredinu tikvica isijecite, pa stavite u činiju. Dodajte seckani paradajz, peršun i izdrboljeni beli sir, rednani tvrdi sir, majonez, posolite i pospite sušenim bijelim lukom. Sve dobro promiješajte, pa napunite tikvice.
Preko svake razbijte po jedno jaje, pa poređajte još malo seckanog paradajza. Na kraju pospite sirom i peršunom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
(MONDO/Stvar ukusa)