Kuhinja

Recept dana: Rižoto sa mljevenim mesom i paradajzom

Autor Vesna Kerkez

Pirinač sa miješanim mljevenim mesom, paradajz sosom i paradajzom je odlična opcija za brzi ručak.

Izvor: Shutterstock

Rižoto sa mljevenim mesom je brz i aromatičan obrok za cijelu porodicu. Ovo jelo je izvrsno, jer možete da ga prilagođavate dodajući povrće po želji. Prema ovom receptu začini se sa ljutom paprikom, bijelim lukom, kimom. 

Sastojci:

450 g miješanog mljevenog mesa
1 veliki luk, isjeckan
1 srednja zelena paprika, seckana
425 g paradajz sosa
400 g paradajza isječenog na kockice bez soli, ocijeđenog
1 kašičica mljevenog kima
1 kašičica ljute paprike
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
1/4 kašičice soli
300 g kuvanog smeđeg pirinča
sjeckani mladi luk, opciono

Način pripreme

U velikom tiganju kuvajte pržite mljeveno meso, luk i biber na srednjoj vatri 6-8 minuta ili dok meso više ne bude ružičasto i luk ne omekša, razbijajući meso u mrvice. Nakon toga iscijedite sve.

Umiješajte paradajz sos, paradajz, bijeli luk u prahu, kim, ljutu papriku i ostale začine. Pustite da proključa. Dodajte pirinač i miješajte povremeno. Po želji ukrasite mladim lukom.

(MONDO/Stvar ukusa)