Ako volite da jedete musaku, onda obavezno isprobajte i ovaj recept.
Musaku možete da pripremite od raznovrsnog povrća, a kako je sada sezona tikvica, donosimo vam savršen recept. Napravite musaku od tikvica, a za nadjev umjesto mljevenog mesa koristite spanać i sir.
Ovo je odličan prijedlog za ručak, a dovoljno je samo parče hljeba da poslužite.
Sastojci:
3 tikvice
200 g spanaća
250 g rikote
3 čena bijelog luka
2 paradajza
250 g mocarela sira
200 g napuljskog sosa
50 g sira
italijanski začin
Način pripreme:
Dobro operite tikvice, pa isjecite na kriške. Posolite i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. Osušite tikvice ubrusom. Spanać dobro operite i isjeckajte, pa pomiješajte sa rikota sirom. Zatim dodajte i mljeveni ili rendani bijeli luk, pa sve lijepo sjedinite. Nauljite tepsiju i poređajte tikvice, pa i njih nauljite. Posolite i pobiberite i pecite na 180°C oko 15 minuta.
U okrugli kalup poređajte pečene tikvice tako da vire spolja i da pokriju dno. Sipajte spanać sa rikota sirom, pa poređajte paradajz koji ste isjekli na kolutove. Preko poređajte sječenu mocarelu, premažite paradajz sosom, pa stavite još tikvica. Sipajte preostali nadjev od spanaća, poređajte paradajz i mocarelu, premažite paradajz sosom, pa stavite preostale tikvice. Preklopite tikvicama koje vire iz kalupa. Premažite paradajz sosom i pospite rendanim sirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
(MONDO/Stvar ukusa)