Mnogi rado jedu za doručak razne vrste žitarica, pahuljica i kornfleksa, prepunih šećera, aditiva. Uz ovaj recept, možeta da napravite mnogo ukusniju varijatnu, sa manje šećera i čak po želji i bez bijelog brašna.
Brz doručak često podrazumijeva žitarice i mlijeko, pahuljice, kornfleks. Iako se skoro pa podrazumijeva da su ovo "zdravije" varijante doručka, to nikako ne moraju biti ako sadrže mnogo šećera, aditiva, pojačivača ukusa. Zapravo pahuljice možete veoma jednostavno i brzo da napravite i sami koristeći zdravije varijente brašna.
Sastojci:
120 g pirinčanog brašna
60 g integralnog pšeničnog brašna
50 g šećera
1/4 kašičice sode bikarbone
5 kašika maslinovog ulja
60 ml vode
cimeta po okusu
Priprema:
Sve suve sastoje pomiješajte, pa dodajte tečne. Dobro umutite i umijesite kompaktno tijesto i podijelite ga na dva dijela. Razvaljajte pola po pola tijesta veoma tanko između dva komada papira za pečenje, pospite cimetom i šećerom. Isjecite na kvadrate i stavite u pleh. Ponovite sa drugom polovinom tijesta (imaćete dvije tepsije). Pecite na 180 stepeni 8 do 10 minuta, a zatim smanjite na 150 i pecite još oko 30 minuta. Čuvate u staklenoj tegli i koristite sa omiljenom vrstom mlijeka, jogurta ili soka.
@erinsimpsonlozierHomemade Cereal Series: Cinnamon Toast Crunch. Boxed CTC has tons of preservatives and BHT so by making it homamde you can skip that but still enjoy a tasty cinnamon toast crunch treat! Here are the ingredients: 3/4 rice flour 1/2 cup whole wheat flour 1/4 cup sugar 1/4 tsp. baking soda 5 Tbsp. light olive oil or canola oil 1/4 cup water 1 tsp. Cinnamon Combine as shown in the video, adding the cinnamon at the last. Roll half the dough at a time very thinly between two pieces of parchment paper, sprinkle with cinnamon sugar, cut into squares, the slide on to a paking pan. Repeat with the other half of the dough (you’ll have two pans). Bake at 350F for 8 to 10 minutes then reduce to 250F and bake for 30 minutes.#cerealseries#homemadecereal#homemadecinnamontoastcrunch♬ original sound - Erin Simpson Lozier
(Yumama)