Tiramisu sa limunom je lagan i osvježavajuć i obožavaće ga ljubitelji citrusa.
Sastojci:
380 g slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
450 g krem sira
2 kašičice sitno narendane limunove kore
1/4 kašičice soli
200 g piškota
320 ml limunade
180 ml domaćeg ili kupovnog limončela (likera od limuna)
180 ml domaćeg ili kupovnog limunovog krema (lemon curd)
Priprema:
Umutite mikserom slatku pavlaku i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane čvrsta. U velikoj posudi pomiješajte krem sir, rendanu limunovu koricu i so. Dodajte otprilike jednu trećinu šlaga u smjesu i promešajte da se sjedini. Umješajte smesu u preostali šlag.
U plitkoj posudi pomiješajte limunadu i liker od limuna. Umočite svaku piškotu u mješavinu limunade sa obje strane, potpite na 1 sekundu. Obložite dno tepsije natopljenim piškotama (stavite 2 reda od po 12 piškota vertikalno). Odozgo rasporedite polovinu krem mješavine. Premažite limunovim kremom, pazeći da se ne umješa previše u sloj bijele kreme.
Ponovite sa preostalom mješavinom limunade i piškota. Odozgo rasporedite preostali limunov krem. Kašikom prespite preostalu mješavinu krema u kesu sa velikim okruglim vrhom i nanesite preko vrha kolača. Ostavite tiramisu u frižideru najmanje 3 sata ili preko noći. Na vrh stavite isjeckanu limunovu koricu.
(Stvar ukusa/MONDO)