Kuhinja

Pileća čorba sa četiri vrste povrća i začinskim biljem

Autor Nikolina Damjanić

Pileća čorba se po ovom receptu pravi sa raznovrsnim povrćem, a začinsko bilje daje poseban akcenat i ukus.

Izvor: Stvar ukusa

Sastojci:

30 g putera

450 g pilećih filea isjeckanih na kockice

morska so i biber po ukusu

3 stabljike celera, sjeckane

1 srednji luk isjeckan

130 g pečuraka, sjeckanih

4 čena bijelog luka, sitno isjeckana

1 kašičica mlijevenog svježeg ruzmarina

1 kašičica svježe mljevene žalfije

1 kašičica svježe mljevene majčine dušice

3 kašike kukuruznog skroba

350 ml pilećeg bujona

450 g mješavine smrznutog graška i šargarepe

130 ml mlijeka

so i biber po ukusu

svjež peršun za ukras

Priprema: 

Za pileću čorbu zagrijte veliki lonac na srednje jakoj vatri i dodajte 2 kašike putera. Ubacite piletinu i pospite solju i biberom. Pržite, povremeno miješajući oko 3 minuta dok spolja ne porumene. Izvadite na tanjir i ostavite na stranu.

Smanjite toplotu na srednju i dodajte preostale 2 kašike putera. Ubacite celer, luk i pečurke i pospite sa malo soli. Pržite jedan minut, a zatim dodajte bijeli luk i svježe bilje. Nastavite da kuvate još 2-3 minuta ili dok povrće ne bude mekano i mirisno. Umiješajte kukuruzni skrob u povrće, a zatim dodajte bujon i promiješajte. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte grašak i šargarepu, mlijeko i piletinu. Vratite da proključa, pa kuvajte još 3-5 minuta. Začinite čorbu solju i biberom po ukusu. Za serviranje ukrasite peršunom.

(Stvar ukusa)