Kuhinja

Bijela čorba od krompira sa topljenim sirom

Autor Dragana Božić

Bijela čorba od krompira je kremasta i punog ukusa, dovoljna za okrepljujući ručak.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

6 traka slanine, isječenih na kockice
380 g oljuštenog krompira, isječenog na kockice
1 mala šargarepa, narendana
65 g sjeckanog luka
1 kašika sušenog peršuna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
400 ml pilećeg bujona
3 kašike višenamjenskog brašna
380 ml mlijeka
230 g topljenog sira, isječenog na kockice

Recept za čorbu od krompira:

Za ovu čorbu u velikom tiganju pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, povremeno miješajući. Dodajte povrće, začine i bujon i pustite da proključa. Smanjite toplotu i dinstajte poklopljeno, dok krompir ne omekša, 10-15 minuta.
Miješajte brašno i mlijeko dok smjesa ne postane glatka i umiješajte u supu. Dovedite do ključanja, stalno miješajući pa kuvajte i miješajte dok se ne zgusne, oko 2 minuta. Umiješajte sir dok se ne rastopi.

Servirajte i uživajte.

(Stvar ukusa/Mondo)