Čizkejk kocke sa kupinama se prave jednostavno, samo treba dovoljno da odstoje u frižideru i imaćete osvježavajući desert.
Sastojci:
Za preliv:
170 g kupina
30 g šećera
Sok od 1/2 limuna
Za podlogu:
160 g graham krekera, zgnječenih
5 kašika neslanog putera, rastopljenog
30 g šećera
Za fil:
130 g slatke pavlake
130 g šećera u prahu
230 g krem sira, omekšanog
30 g grčkog jogurta
1 kašičica ekstrakta vanile
Sok od 1 limuna
Prstohvat soli
100 g kupina
Priprema:
Za čizkejk kocke sa kupinama prvo napravite preliv. U srednju šerpu na srednjoj vatri ubacite kupine, šećer i sok od limuna. Krčkajte, razbijajući kupine viljuškom, dok smjesa ne počne da se zgušnjava, oko 8 minuta. Procijedite smjesu kroz sitno sito u posudu. Ostavite da se ohladi. Napravite koru tako što ćete da izblendirate graham krekere do sitnih mrvica. U srednju činiju dodajte mrvice graham krekera, šećer i otopljeni puter i miješajte dok smesa ne počne da izgleda kao mokar pijesak. Ubacite smjesu za koru u posudu za pečenje i rasporedite je u ravnomernom sloju. Pomoću zadnje strane kašike dobro izravnajte koru.
Za fil u velikoj posudi, koristeći ručni mikser umutite slatku pavlaku i 30 g šećera u prahu dok smjesa ne postane čvrsta. Prebacite šlag u drugu činiju. U činiji u kojoj ste umutili pavlaku, umutite krem sir, kupine i preostalih 90 g šećera u prahu, dok smjesa ne postane glatka. Dodajte grčki jogurt, ekstrakt vanile, sok od limete i prstohvat soli. Mutite pa dodajte oko 30 g šlaga i umiješajte u smjesu. Dodajte preostali šlag i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
Sipajte smjesu preko kore i izravnajte površinu. Sipajte preliv od kupina po kolaču. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći.
Čizkejk kocke od kupina su idealne za vrele ljetnje dane.
(Stvar ukusa/MONDO)