Kuhinja

Domaće krofne sa džemom, mekane tako da se tope u ustima (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Domaće krofne sa džemom su toliko ukusne da nećete mariti ako se umažete dok ih jedete i peku se u rerni.

Izvor: Screenshot

Sastojci:

  • 310 g višenamjenskog brašna, podijeljeno, plus još za posipanje
  • 30 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 1/4 kašičice instant kvasca (1 paket = 7 grama)
  • 80 ml toplog mlijeka
  • 4 kašike putera, rastopljenog, podijeljenog
  • 2 žumanca
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 40 g džema
  • 40 g šećera, za posipanje

Pogledajte kako se prave:

Recept za domaće krofne sa džemom:

Kako biste napravili krofne, u velikoj posudi za miješanje umutite brašno, šećer, instant kvasca i so. Dodajte toplo mlijeko, 3 kašike otopljenog putera, 2 žumanca i 1/2 kašičice ekstrakta vanile i snažno umutite da se dobro sjedini. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta, dok se na površini ne stvore mjehurići. Dodajte preostalo brašno, dodajući dok tjesto ne prestane da se lijepi za ivice posude (Dodajte posljednje 2 kašike brašna samo ako je potrebno) i mijesite u činiji 5 minuta. Ako vam se tijesto zaista lijepi za ruke, lagano ga pospite brašnom, a zatim nastavite da mijesite čistim suvim rukama.